Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

joi, septembrie 18, 2008

Tucă Show, prietenul lui Leonard Cohen...

Vorbeam despre pupincuriştii care abia aşteaptă să moară cineva pentru a se declara prieteni vechi şi a fi invitaţi să depene amintiri. De data aceasta m-am întâlnit cu "prietenul" Tucă Show, care se "prieteneşte" cu Leonard Cohen, de parcă ar fi dat împreună la peşte pe insula Hydra, Marius Tucă Show care este şi el "budist" cel puţin o dată pe zi, chiar dacă nu îl împarte pe Roshi cu Cohen.

Marius Tucă Show ne vorbeşte despre prietenia sa cu Leonard Cohen, într-un discurs caracterizat prin alăturarea de prost gust a locurilor comune şi a declaraţiilor flatante. Pentru mai multă exactitate iată-l în cele ce urmează:

"Venirea lui Leonard Cohen la Bucureşti este un mare eveniment. Aproape incredibil, dar adevărat. Nu ştiu de ce am sentimentul că vine la noi un prieten, şi nu marele artist. Un prieten tainic, un prieten adevărat, un prieten de care nu ne-am îndoit niciodată, un prieten care a fost de fiecare dată lîngă noi atunci cînd am avut nevoie de el.
Toţi cei care-i ascultă muzica, de un an, de zece sau de douăzeci de ani, ştiu cel mai bine ce înseamnă prietenia lui Leonard Cohen, ce înseamnă muzica lui. Şi mai ales ce înseamnă abandonul fiecăruia dintre noi în cîntecele sale.
Ne-am obişnuit să luăm din muzica şi poezia sa şi balsam, şi venin, şi suferinţă, şi aer, şi energie, fără să ni se ceară vreodată ceva înapoi.
Uneori spiritul său ne cotrobăie prin suflete ca şi cînd ar fi la el acasă, alteori muzica lui ne pătrunde pînă-n măduva spinării, deseori poezia lui se amestecă dimpreună cu sîngele nostru, otrăvindu-l sau, dimpotrivă, oxigenîndu-l, iar dintotdeauna ne bîntuie visele şi iubirile aidoma amantului sau amantei aşteptat/e de o viaţă şi venind niciodată…"

Să îmi explice şi mie cineva de ce ar trebui să consider că acest articol se referă direct la Leonard Cohen, şi nu este un text general, gândit pentru a se adapta în mai multe contexte. Iată alţi câţiva interpreţi la care ar putea face referire în textul său pupincurist Marius Tucă Show: Nick Cave, Tom Waits, Willie DeVille, Shane MacGowan, Adam Duritz, Jarvis Cocker şi mulţi alţii. Nici unul dintre ei nu a mai fost până acum la Bucureşti, toţi sunt susceptibili de a fi prietenii lui Tucă Show.

Acum mă aştept ca Tucă Show să îl aducă în emisiunea sa pe Leonard Cohen şi să îi pună întrebări stupide, lăsându-i acestuia un gust amar despre "oamenii de televiziune" din ţara care l-a dat Canadei şi lumii întregi pe poetul Irving Layton, model literar al lui Cohen.

P.S.

Deplâng ideea de a organiza concertul lui Cohen pe stadion, fie acesta şi Stadionul Arcul de Triumf. Ca şi cum ai plasa un unicorn lângă caruselul cu cai de plastic, cu urechile ştirbite...

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...