Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

joi, septembrie 04, 2008

Uelcam tu Salaina în 25 puncte


Să-mi fie iertat diletantismul dar suprarealismul s-a născut fără doar şi poate la Dunăre. Citesc pe site-ul Primăriei Oraşului Sulina/ Turism/ Cimitirul maritim (http://sulina.romclub.ro/index_ro.html) şi mă întreb siderat, cine poate scrie în halul ăsta. Răspunsul îl aflu tot aici: "populatia majoritar analfabeta", deci, autorul este un localnic. Dincolo de nonsensuri, strălucesc câteva formulări pe care nu mă pot abţine să nu vi le aduc la cunoştinţă sub formatul de decalog de două ori şi jumătate al Sălainei:


1. Aflăm că cimitirul maritim (ca linia maritima Oneghin), în nici un caz marin este "sanctuarul celui mai vizitat cimitir din Romania", că doar Săpânţa e la americani...


2. Din ciclul şi lopeţile să-mi scape: "acolo unde batranul Danubiu isi pierde apa si numele in mare"


3. Din ciclul cei patru arhangheli au fost trei: "pe cinci strazi, numerotate in stil american de la I la VI"


4. Din ciclul un oraş întreg de rude, cosa nostra -idealul vieţii în comun: "Sulina a fost portul multor neamuri sau mai precis a multor rase de oameni, iar limbile vorbite intre oamenii portului, pe vapoare, la debarcadere sau in piata publica, a fost atat de diversa, incat nici registrele Capitaniei Portului sau cele de stare civila ale Primariei, nu le pot clarifica suficient."


5. Din ciclul a venit ideea cu nava din Eritreea şi din ciclul carantina din trecut în prezent: "O carantina severa instaurata empiric inca din 1840, apoi dupa principii medicale aduse o data cu navele englezesti intrate pe Dunare, a impiedicat epidemiile." După ce că sunt analfabeţi, suliţenii mai sunt şi în carantină. Ce existenţă de Rahan.


6. Din ciclul om gingaş e marinarul, doar la Fassbinder e-un taur: "asa cum numai marinarilor le place sa fie precisi ... in fictiune" sau "Cu gingasia cu care numai un marinar poate sa sufere pe vapor absenta femeii iubite...."


7. Din ciclul adulterul ca licenţă de viaţă: "Nuvela publicata de Pierre Loti, Aziyade - Fata din Harem este licentioasa despre un adulter".


8. Din ciclul returnează-mi caietul înapoi": "In stereotipia povestilor de dragoste universale, subiectele se repeta".


9. Din ciclul zi pe bune, zi pe bune e ficţiune sau micţiune: "Acolo, unde peste decenii a fost in fictiune detinut si un alt puscarias celebru, Papillon."


10. Din ciclul Europulis sau filologul care caută intrigi prin lume alături de Căpitanul Portului: "Nimeni nu a cautat la Sulina intriga romanului scris de Jean Bart, de pe vremea cand indeplinea functia de Comisar Maritim al portului Sulina din partea Romaniei, in cadrul Capitanatului General al portului, alaturi de Capitanul portului numit de Comisia Europeana a Dunarii."


11. Din ciclul doi pe bancă, cinci sub bancă: "Scriitorul Jean Bart a preluat in schimb din cimitirul orasului unul dintre personajele reale ale cimitirului."


12. Din ciclul ia sămânţa de Săpânţa: "unde este inmormantat sub un monument de o naivitate dezarmanta."


13. Din ciclul ai vrea să-mi fi Julietă mii, Ion către Vasile a Mării: "O frumoasa poveste de dragoste neimpartasita, ca in majoritatea legendelor lumii..."


14. Din ciclul neagră de supărare: "Legenda spune ca un tanar ofiter de marina aflat in misiune la Sulina, s-a indragostit de o printesa negresa la culoarea pielii..."


15. Din ciclul cudefudră de mă doare: "devenita dansatoare prin cabaretele portului, printr-un coup de foudre ce a durat doar o vara."


16. Din ciclul dacă e de femei e în spaniola: " Multi dintre vizitatorii Sulinei, dar in special femeile, solidarizate cu suferinta unei tinere dansatoare imbracata in valuri si matasuri unduitoare, in miscarile lascive ale unui dans oriental, ajung in cimitirul orasului in cautarea mormantuilui vestitei dansatoare."


17. Din ciclul precoc e înainte de coc: "Majoritatea turistelor doamne si domnisoare si-au preconceput ideea vizitarii cimitirului, chiar de la programarea excursiei de pe Dunare, ori de la coborarea de pe vapor la SUlina, cu argumente si convingeri ferme de ultima ora, ori dobandite pe vapor."


18. Din ciclul oamenii cu mult suflet care fac mormintele să pară nişte ghivece: "Se vede foarte clar ca mormantul a fost amenajat de oameni cu mult suflet, dar carora arta in general si arta funerara in special, nu le-a fost la indemana. Monumentul reprezinta o compozitie formata din patru babale de fonta, legate cu lanturi de ancora, care formeaza ca un grilaj conturul mormantului. La interior se afla o constructie din piatra rostuita cu ciment, care ar putea sa fie ghiveci de flori circular, ce aduce mai degraba ca ghizd de fantana. Pe capacul fantanei, trei vasle metalice incrucisate, vopsite in alb, ridicate la verticala, sustin un glob pamantesc, cu o cruce montata la polul nord al globului."


19. Din ciclul prinţesa negresă la culoarea pielii era ta-su: "Iata printesa presupusa dansatoare neagra la culoare, cautata de turistii neavizati in cimitirul din Sulina."


20. Din ciclul dacă ar fi fost altfel Călinescu-ar fi avut căţel: "daca eroinele celor doua povesti aveau culoarea pielii mai inchisa la culoare, probabil ca romanul Europolis ar fi avut alta analiza critica decat cea justitiara a lui George Calinescu."


21. Din ciclul africanoamericană, pentru political correctness: "povestea de dragoste nascuta dintre dansatoarea afroamericana a cabarentului, Evantia si ofiterul de marina NEagu, detasat cu vaporul la Sulina. In actiunea din roman, Evantia a fost o pupila de culoare a patronului cabaretului, actiune care se sfarseste dupa plecarea din port in serviciul comandat a vaporului lui Neagu, prin sinuciderea eroinei."


22. Din ciclul violenţa tatului blestemul bărbatului şi originea volitivă a pornirii spre striptease şi cabaret la tinerele domnişoare, ulterior pupile: "dupa moartea violenta a tatului contrabandist la Sulina, Evantia devine prin forta imprejurarilor, dansatoare de cabaret."


23. Din ciclul nu e vreme de folclor, fugi femeie la topor: "Lipsind infrastructura umana traditionala in cultura populara, la Sulina nu a fost vreme sa se creeze folclor; aici s-au nascut doar legende marinaresti, melancolice, triste."


24. Din ciclul mi s-a sculat în barcă: "toti barcagii(i!!!) crestini care ies sau intra de pe Dunare dimineata ori seara, sa se scoale in barca si cu fata spre locul cimitirului stiut, isi fac semnul crucii adresate pomenirii mortilor din vestitul Cimitir Maritim".


25. Din ciclul găina bătrână ţine-o săptămână şi ciudata prinţesa turbată la gratii: "Numai ca printesa era alba la piele si moldoveanca la obarsie. La varsta la care a murit printesa, era putin probabil sa mai fi trezit efuziuni sentimentale ofiterilor marinari."




Vă salut cu drag şi vă invit să vizitaţi negreşit http://rapireadinserai.blogspot.com/ , site-ul oficial al vicepreşedintei (alături de mine şi de Aquiu) programului "2008 - Anului internaţional Sulina". Preşedinte rămâne, evident Primăria Sulina...

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...