Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

marți, septembrie 30, 2008

Omagiu Anatol Vieru la Budapesta

Institutul Cultural Român la Budapesta găzduieşte în data de 30 septembrie 2008, de la ora 18, la sediul său Portret Anatol Vieru, un concert de pian şi violoncel în interpretarea lui Andrei Vieru, fiul compozitorului şi a Laurei Buruiană.


Anatol Vieru a compus peste 120 de lucrări, simfonii, cvartete pentru coarde, piese de muzică corală şi muzică de cameră. Este autorul operelor Iona, inspirată de piesa omonimă a lui Marin Sorescu, Praznicul calicilor, după Mihail Sorbul, Ultimele zile, ultimele ore, după Mihail Bulgakovşi Puşkin şi Telegrame - teme şi variaţiuni după I.L. Caragiale. A obţinut în 1946 premiul de compoziţie George Enescu, premiul Herder în 1986 pentru întreaga activitate componistică, muzicologică şi teoretică, precum şi Marele premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 1996.


Laura Buruiană a terminat studiile la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi masteratul la Koln. În prezent este doctorandă şi cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti




Andrei Vieru a studiat la Bucureşti, Salzburg şi Moscova. Din 1988 este stabilit la Paris, susţinând concerte pe teritoriul Franţei, turnee în Anglia, Canada, Belgia şi Germania şi înregistrări importante la Radio France, Radio Classique, FR3, SBF Berlin, TVR Bucureşti.



Un concert de ţinută în care cei doi virtuoşi vor interpreta fragmente din Vieru, Beethoven şi Debussy. Iată, clasicii muzicii româneşti se integrează firesc în peisajul muzical budapestan, omagiul lui Vieru urmând omagiului adus lui Sigismund Toduţă prin clapele virtuoase ale pianistului Nicolae Dumitru.

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...