Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

joi, octombrie 23, 2008

"Unchiul Vania" şi Andrei Şerban la naţionalul Budapestan

În perioada 19-23 octombrie spectacolul Unchiul Vania de A. P. Cehov în regia lui Andrei Şerban şi în interpretarea Teatrului Maghiar de Stat din Cluj a susţinut cinci reprezentaţii la Teatrul Naţional din Budapesta. În viziunea regizorală a lui Andrei Şerban spectacolul a câştigat în 2007 Premiul UNITER pentru cea mai bună regie şi premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (András Hatházi) iar în 2008 Premiul Criticilor de Teatru din Ungaria, acesta fiind şi motivul pentru care cu ocazia acestui turneu Andrei Şerban a fost invitat de către Teatrul Naţional în colaborare cu ICR Budapesta să fie prezent alături de actori în capitala Ungariei.

M-am numărat printre norocoşii care au asistat la penultima reprezentaţie cu Unchiul Vania la naţionalul budapestan iar impresia finală a fost aceea de martor fără voie la uciderea Ioanei D'Arc, la jocul piromanic al lui Nero, spectator camuflat bine în Noaptea sfântului Bartolomeu. Gândit de Andrei Şerban cu atâtea scene câte sentimente i-a trezit piesa lui Cehov, Unchiul Vania este un film noir montat în aşa fel încât să poată fi proiectat hologramic într-un edificiu teatral. Spectacolul se încheie iar tu, spectator te afli dincolo de cortină, acolo de unde de obicei actorii salută publicul şi te trezeşti scăldat în luminile rampei şi aplaudat scurt şi mecanic de artiştii care par încremeniţi cu desăvârşire în rol. Noua montare a Unchiului Vania se distinge de cele anterioare prin energie, demonism şi visceralitate, actorii Teatrului Maghiar de Stat din Cluj făcând un adevărat tur de forţă de-a lungul celor aproape 3 ore şi uz atât de forţă fizică, cât şi dovada unui extraordinar exerciţiu de mimică şi eliberare a sunetului. Punând un accent deosebit pe muzică şi mişcare scenică Andrei Şerban a ales tangoul argentinian, redat la volum maxim de pe un patefon moştenit în urma unui război nuclear.

András Hatházi este vulcanic, demonic şi bântuit, exersând o anumită anatomie a visceralului în stand-by, reîncarnare care i-a adus pe merit premiul UNITER în rolul lui Ivan Petrovici iar . Zsolt Bogdán în rolul lui Mihail Lvovici Astrov cucereşte publicul până la identificare şi empatie. Imola Kézdi şi Enikő Györgyjakab sunt două Elena de o senzualitate decadentă prin restricţii iar Anikó Pethő, respectiv Hilda Péter o interpretează aproape filmic pe Sonia, aproape compusă din stop-cadre.

Acest prim turneu de la premiera clujeană a spectacolului, va fi urmat de reprezentaţii la Bucureşti, la Teatrul Odeon în cadrul celui de-al 17-lea Festival al Uniunii Teatrelor din Europa.

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...