Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

marți, ianuarie 27, 2009

Roşu în faţa ochilor: "Happy-Go-Lucky" şi Magda Ciumac

118 minute de agonie, aşa aş defini strădania mea de a nu dezerta în timpul filmului "Happy-Go-Lucky". Totul a început din momentul în care încercam să stabilesc împreună cu Bebe ce anume film nominalizat la Oscar ar merita să vedem, la propunerea acestui film, după ce am cerut câteva amănunte cu privire la subiect spunându-mi-se că este "despre o fată care este veselă dar care de fapt nu e veselă". Wrong answer. "Happy-Go-Lucky" al lui Mike Leigh este despre o fată care este veselă de la început şi până la sfârşit, o fată pe care nu o cheamă nici Happy, nici Go şi cu atât mai puţin Lucky, ci Poppy şi în legătură cu care la sfârşitul filmului m-am întrebat îndelung dacă nu ar fi trebuit să consulte un specialist în cap şi nu unul în masaj sau în şofat. De fapt, "Happy-Go-Lucky" este filmul la care am visat îndelung să îl fac eu, iar reţeta se reduce la câteva cuvinte: un film în care nu se petrece nimic. Nu moare nimeni, nu apar pistoale, nu se schimbă nimic pe tot parcursul său, replică evidentă la toate celelalte 100şicevademinute în care doar extincţia dinozaurilor mai lipseşte. Din nefericire, filmul cu pricina începe să te enerveze când trebuie să îl vezi, nu neapărat când îl faci. Diferenţa este probabil rezultatul faptului că "felia de viaţă" este suculentă în literatură în cinematografie însă ar trebui să zboare pe faţa cuiva ca să devină interesantă, iar "Happy-Go-Lucky" este " o felie de viaţă".


În rest, Sally Hawkins joacă bine, nu am nimic să-i reproşez, însă va trebui să fiu foarte onest şi să recunosc că, în ciuda lipsei mele acute de prejudecăţi nu am putut să mă desprind tot filmul de chipul bântuitor al Magdei Ciumac, prin urmare I HATE YOU SALLY HAWKINS! CHANGE YOUR STUPID FACE! Aceasta tocmai a fost o ieşire a-la Eddie Marsan, Scott, instructorul de conducere din film, un tip atât de dezagreabil încât cred că ar merita în cele din urmă un Oscar, măcar în numele tuturor instructorilor auto cărora îţi vine să le bagi capul în gaura de la volan. Ca să vedeţi cât de mult m-a marcat "Happy-Go-Lucky". Ziceţi şi voi, la rece că nu seamănă izbitor Hawkins cu Ciumac...

În rest numai de bine. Nu vedeţi "Happy-Go-Lucky" decât dacă chiar aţi văzut toate filmele nominalizate la Oscar. Altfel nu vă aventuraţi, căci nu are sens. În ciuda originalităţii sale de a nu spune nimic este cel puţin la fel de neatractiv ca şi Transporter 3, filmul de acţiune cu Jason Statham pentru care încă nu s-au inventat litere în coada alfabetului.

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...