Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

luni, ianuarie 26, 2009

Cristina Corciovescu amendează "Milk" pe motiv de propagandă

Brechtorama scrie despre încă una gogonată de la noi, din minunata noastră ţărişoară sub formă de rolă de film. Cu alte cuvinte, un grup de "specialişti" dintre care doar despre Cristina Corciovescu s-ar putea spune că spune câte ceva pentru cinematografia românească din anii 80, grupaţi sub titulatura de Comisia de Clasificare a Filmelor au "amendat" ratingul filmului "Milk", unul dintre contracandidaţii la Oscarul de anul acesta. Comisia cu pricina este alcătuită din Andreea Tănase, Cristina Corciovescu, Tudorel Butoi, Oana Stroe şi Vladimir Marin, oamenii aceştia dând filmului ce urmează să intre în cinematografele din România din 30 ianuarie 2009 avizul de "Interzis sub 18 ani".

Cristina Corciovescu declară cu nonşalanţă că această catalogare s-ar datora faptului că filmul conţine "imagini cu un om spânzurat, scene de sex oral" şi, în special, pentru că "face propagandă pentru o anumită orientare sexuală". Aşadar să deconstruim. Scene nu cu un om spânzurat, ci cu mai mulţi oameni spânzuraţi pot fi văzute în, citez din memorie "Pădurea spânzuraţilor" al lui Ciulei şi "Nemuritorii" lui Nicolaescu, care nu îmi amintesc să fie fie "interzise sub 18". Scenele de sex oral sunt de fapt nişte aluzii la nişte scene de sex oral, pentru care nu îmi amintesc să fi avut de suferit filme-cult americane, ale tinerei generaţii din anii 80 sau 90 cum ar fi "Last American Virgin" sau "American Pie". Acum vine piatra de moară: "propaganda pentru o anumită orientare sexuală". E drept că "Milk" este un film cu homosexuali, ideea fiind însă că nu despre propaganda gay este vorba, ci despre propaganda pentru egalitatea de şanse, ceea ce îi cam scapă doamnei Corciovescu. Filmele feministe înţeleg că sunt absolvite de o astfel de mustrare, câtă vreme filmele gay nu. Mă rog, este şi ăsta un punct de vedere. Iarăşi "specialiştii" români îşi dovedesc instinctualitatea animalică, amendând evidenţele şi scăpând din calcul trimiterile uşor camuflate. De pildă "Interviu cu un vampir", care mi se pare de 10 ori mai pervers în homosexualismul latent dintre Lestat şi "amicul" său nu ridică probleme comisiei mai sus numite. Şi acum iarăşi intervine Cristina Corciovescu, cu una şi mai gogonată, vrând să îşi justifice opţiunea şi făcând trimitere la "Brokeback Mountain". "Noi am considerat că, spre deosebire de «Brokeback Mountain», care este o dramă, o poveste de dragoste a două suflete chinuite, «Milk» face propagandă pentru o orientare sexuală". Adică în "Brokeback Mountain", unde contrar părerii mamei lui Sam din "Slam", ultimul roman al lui Nick Hornby, nu este vorba despre un munte, este vorba despre doi oameni care se iubesc fără speranţă, un fel de Romeo şi Juliet, doar că Julieta are sexul lui Romeo, în comparaţie cu "Milk", unde Harvey Milk luptă pentru recunoaşterea drepturilor minorităţii din care face parte, iar acest lucru, această propagandă este considerată nocivă celor sub 18 ani. Poate pentru doamna Corciovescu egalitatea în drepturi este nocivă, în realitate Harvey Milk este deja istorie. Să interzici tinerilor până în 18 ani să vadă un astfel de film este ca şi cum s-ar aplica aceeaşi interdicţie filmelor istorice româneşti care vorbesc despre: trădare, pasiune, sânge şi decapitări. Pentru că există riscul ca tinerii să urmeze aceste modele. Raţionament robotic!

Prin urmare, dragi tineri, până la 18 ani este bine să nu vă implicaţi civic. Trăiţi fericiţi în lumea Barbie, iPod şi McDonalds! După 18 ani vă puteţi apăra drepturile, dacă între timp nu aţi fost luaţi cu tăvălugul societăţii de consum.

Daddy what else did you leave for me?

Daddy, what'd'ja leave behind for me?!?

All in all it was just a brick in the wall.

All in all it was all just bricks in the wall.

Somn uşor România, oriunde ai fi!

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...