Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

vineri, ianuarie 16, 2009

David Cerny, artistul ceh care a realizat "Entropa" recunoscut deja în 27 de state

Revin cu informaţiile pe care nu le aveam la ora scrierii postului anterior, cu privire la reprezentarea celor 27 de state membre ale Uniunii Europene într-un mozaic expus la Consiliul Europei, la Bruxelles. Lucrarea este intitulată "Entropa" şi îi aparţine artistului ceh David Cerny. Acesta a apelat pentru realizarea lucrării la o escrocherie de zile mari, dacă ţinem cont că în mod normal rolul acestuia era unul de dispecer, alături de câte 26 artişti din ţările membre. Cerny a inventat 26 de artişti fictivi, cu nume şi biografii false, toate ataşate caietului de sarcini. În realitate Cerny a lucrat cu doar doi dintre prietenii săi. Iată în stânga şi reprezentarea Cehiei, în viziunea lui Cerny, nu de alta, dar astfel putem înţelege mai clar "cât a fost acesta de obiectiv".

Intervievat, Cerny a declarat "nonşealant" că: "Hiperbola grotescă şi mistificarea fac parte din atributele culturii cehe şi crearea de false identităţi reprezintă una dintre strategiile artei contemporane". Pe lângă România, Bulgaria şi Cehia, Franţa este ţara grevelor, Spania un maldăr de ciment, Italia un teren de fotbal, Germania este plină de autostrăzi, Danemarca este umplută până la refuz cu piese de lego, Luxemburg este de vânzare, Olanda este inundată şi plină de minarete, Belgia este o cutie de ciocolată, Suedia este o cutie de carton IKEA iar Polonia este reprezentată de preoţi catolici fluturând un steag "gay pride". Din mozaic lipseşte Marea Britanie, singura explicaţie fiind fie euroscepticismul acestora, fie relaţiile prea strânse pe care Cerny le are cu această ţară.

Guvernul Ceh a luat atitudine cerându-şi public scuze Bulgariei şi arătându-şi disponibilitatea de a retrage lucrarea cu pricina. Dintre toate ţările care au luat atitudine, singura nepăsătoare este România. Iată că "patria lui Dracula", contrar aşteptărilor nu a sărit la gâtul defăimătorilor. Teamă mi-e că pierdem încet-încet şi brandul Dracula...

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...