Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

sâmbătă, ianuarie 09, 2010

Dacă mândruță e OM vreau să fiu ANIMAL

Soțul, mereu sigur pe el, din dorința de a-și calma soția pentru că tocmai fusese prins cu amanta iese pe post, în prime-time și își cere public scuze. Acum este aproape de limita penibilului dar lui nu-i pasă pentru că știe că războiul este ca și câștigat, orice nevastă ca a lui, mamă a trei copii și profesionistă desăvârșită prezintă potențialul de a deveni în orice clipă și mama lui, ori mamele sunt ușor impresionabile și miloase. Odată făcut de tot rahatul este aproape logic să urmeze o imensă și interminabilă milă, iar dacă nu din partea soției, sigur din partea altora cărora li se pare un tip sincer, dovedind curaj al răspunderii. Cîți bărbați ar fi în stare să își ceară scuze în public? Pe drumul de la televiziune spre casă își amintește de coșmarul din timpul zilei și de liniștea adusă de vocea mieroasă și înțelegătoare a soției care l-a sunat în direct spunându-i: te aștept acasă iubitule! ”Ieee, am câștigat”, își spune în gând. Intrând în casă este suprins de liniște. Intră din cameră în cameră și descoperă că nu a mai rămas nimeni. Pe masă un bilet, redactat simplu și compus din trei cuvinte, dintre care unul este un organ sexual iar celălalt face trimitere la mamă.


De regulă secvența de mai sus nu trebuie să dureze mai mult de 5-7 minute cinematografice. Filmul de-abia acum începe și se referă la viața femeii, care, sătulă de sordidul existenței alături de un bărbat duplicitar hotărăște într-o bună zi să ia viața în piept, chiar dacă mai cară după ea și trei copii minori. Finalul filmului o prezintă pe eroină reușind în viață, într-un post recomandat numai bărbaților și rămânând până la adânci bătrâneți alături de noul făt-frumos, un tip înțelegător, fidel și cu umor, posibil un superior de-al ei vrăjit de forța de muncă și de calitățile umane speciale ale acesteia.




Povestea noastră însă, pledoaria de ”avocat al diavolului” începe cu filmulețul de mai sus, în care soțul, Mândruță în cauză își cere scuze. Mesajul acestuia mi se pare din start jignitor atât pentru soție, cât și pentru amantă, cu substrat vădit misogin. În primul rând că spălându-și rufele murdare în familie își expune soția și cred că nu o face nici din dragoste curată, nici din remușcare, ci pur și simplu din spirit de conservare, sperând ca, ajutat de televiziunea în care are acces la orice oră să o ia înaintea ”istoriei”. Cum adică ”să fiu o știre”? Să genereze el senzaționalul și nu să îi lase pe alții. În al doilea rând că își definește prin omisiune amanta ca pe o greșeală. Nu în ultimul rând mai consider și că prin ”în momentul acesta sunt un om care este, să zic așa, o știre” Mândruță compromite periculos termenul de OM. Pentru că, în urma acestei ieșiri Mândruță este, după mine, orice altceva, numai OM nu. Iar dacă mai insistă mult, sunt dispus la orice oră să mă redefinesc ca NE OM. Îmi accept cu mândrie statutul de ANIMAL. Pentru că într-o situație similară nu cred că m-aș comporta ca acest individ.

În altă ordine de idei mă întreb eu, voyerul de mine, cu ce s-o fi ales Mândruță din relația cu amanta asta. Au fost doar pupicurile ștrengărești din mașină sau o fi fost mai mult? Pentru că dacă au fost numai pupicurile adolescentine și a fost prins, drăcia dracului, chiar în ziua când vroia să ” treacă la atac” atunci, în sfârșit mi-e milă de el. Și încă ceva. Nu vi se pare că pentru prima dată, în întreaga sa activitate Mândruță nu s-a bâlbâit deloc?

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...