Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

marți, august 17, 2010

Rimer Cardillo expune "Cupi" la Kiscelli Muzeum din Budapesta

Născut în 1944 în Uruguay, sculptorul şi artistul specializat în grafică şi instalaţii Rimer Cardillo are în palmares premiile Guggenheim şi Pollock şi o mulţime de expoziţii în jurul lumii. De această dată, spre bucuria mea Cardillo a poposit şi la Budapesta, dar nu oriunde, ci la Kiscelli Muzeum, un loc cu atît mai drag mie cu cât un foarte mare artist, un bun prieten şi un om căruia îi voi purta etern recunoştinţă, pictorul Sorin Dumitrescu a împodobit în 1995 "cripta" acestui aşezământ-muzeu, frescele sale religioase rămânând până în ziua de azi pictate pe pereţii de piatră. La etajul superior al acestei cripte, în capela Trinitariană propriu-zisă, Rimer Cardillo îşi demonstrează talentul şi imaginaţia prin trei instalaţii "de pământ", sub genericul "Cupi".


Trei piramide de pământ, nisip, respectiv pietriş, acoperite cu solzi de teracotă care prezintă în relief păsări, crustacee sau tatu spun totul despre "bogăţia" pământului pe care călcăm, de data aceasta la loc sigur, într-o capelă părăsită, sugerând poate chiar mai mult decât trebuie postapocalipsa naturii. Mi-am amintit cadre din "Book of Eli"... Mai multe despre Rimer Cardillo şi expoziţia sa din Budapesta aici, sau la Budapesta. Dacă puteţi veni până aici pentru un concert la Sziget, credeţi-mă, merită să faceţi drumul ăsta şi pentru Cardillo. Până pe 5 septembrie!

Îmi place să cred că mulţi ani de-acum, un arheolog norocos care va scoate la iveală păsările şi animalele din teracotă ale lui Cardillo va opina că vertebratele terestre au fost dintotdeauna nevertebrate şi nu că o linguriţă de cafea de la MacDonalds este nu ştiu ce obiect de cult.

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...