Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

marți, august 24, 2010

5% bipolari restul, niște cocalari

Mai deunăzi, căutând eu pe goagăl știri recente despre probabil cea mai bună (din păcate pentru ei nici nu e greu să fie cei mai buni când nu au concurență) trupă românească de punk, ZOB, dau peste știrea asta din Libertatea. Aflu că Vlase ar fi declarat că "95% dintre români sunt imbecili". Îmi place ZOB, îl respect pe Vlase și compania, prin urmare îmi dau cu părerea, așa că vă rog să lăsați jos stacheta obiectivității când citiți cele ce urmează.

Ruptă din context, declarația lui Vlase pare o instigare, cei mai simandicoși dintre noi putând cu nonșalanță să îl acuze de naționalism. Nu le merge pentru că Vlase e chiar român, în ciuda cretinoizilor care la comentarii au început să emane raționamente ultranaționaliste, confundând Zob cu Zdob și Zdub. Ideea e următoarea: ”cei care nu vor fi prezenţi la festivalul Stufstock sunt de-a dreptul imbecili.” Și continuă: "Festivalurile gratis aduc mulţi consumatori de vin şi bere, astfel că anul acesta intrarea va fi de 20 de lei. 95% din români sunt imbecili, astfel că restul de 5% vor fi cu siguranţă la Stufstock". Mesajul e că atâta vreme când doar pentru 20 de lei poți asculta muzică bună, live, într-un decor nemaipomenit și să și consumi cu gașca, deci să socializezi, cel puțin aceeași cantitate de alcool ca și atunci când asculți ca dobitocul manele sau pe cine știe ce maimuțoi cum aberează ore întregi pe sticlă ești chiar idiot, monșer, dacă nu faci acest pas. De fapt, în cel mai dulce stil punk Vlase urlă din străfundul plămânilor săi cam cum urlă probabil orice specie pe cale de dispariție. Pentru că muzica românească bună moare, pentru că instrumentiși valoroși mor și pentru că spiritul punk spune că trebuie să te implici, să accesezi un vocabular poate nu neapărat comod dar viguros și de impact. La rece însă eu unul traduc altfel mesajul lui Vlase: 95% dintre români vegetează și nu se implică. Nu iau parte, pur și simplu. Nu există. Sunt falsuri demografice. Zilele trecute am auzit pe cineva disperat că din cauza vederii slabe de o lună nu mai citise o carte. Persoana asta este acel 5%, câtă vreme 95% au scuze întotdeauna când trece viața pe lângă ei fără să citească, fără să asculte un concert live, fără să vadă un film sau să schimbe păreri cu semenii lor. Manifestul lui Vlase este declarația de independență a 5% dintre români, oamenii care știu ce cântă Zob, mai bune sau mai rele și care știu că aceasta nu este o trupă din Republica Moldova.

Cred că v-am plictisit. Vreți să știți ce mai zice Vlase în același articol? Dacă da, iată: "Stufstock un festival care îţi dă o senzatie de libertate, Vama este locul unde te simti cu adevarat liber aşa că vă aşteptam cu drag într-un numar cat mai mare". Nu pot să bag mâna în foc că Vlase nu ar fi bipolar, dar nu mă pot face nici că ignor că a rămas același om sensibil, profund, care de fiecare dată când simte că a deraiat de la profilul de rebel scoate câte o înjurătură printre dinți sau ridică degetul mijlociu, a frondă. După ce îi face pe unii români idioți, Vlase își drege glasul, își pune cămașa de mătase fină, cravata, pantofii de lac și butonii de aur și ne invită pe restul, pe neidioți la concert. Sau ne invită pe restul, pe idioți. Ca și în cazul Revoluției, nici în ceea ce privește idioțenia nu vom afla niciodată adevărul. Acum, că Ceaușescu a întins bocancii, singura noastră speranță stă în Vlase. Și în bocancii lui de punker... Să și-i scoată pe la nasul nostru și să ne dea verdictul: monșer, ești idiot! Sau poate că nu!

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...