Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

marți, mai 24, 2011

De ce ar vrea cineva ca Ştefan cel Mare să taie elasticul de la chiloţii lui Superman?

Am mai spus-o şi o mai spun, lupta pentru supremaţie globală nu a încetat nici o clipă de la războiul rece încoace. În Europa cel puţin ea a comutat însă, benefic zic eu pe latura culturală a fenomenului. Acum, cu UE, graniţele au căzut însă se duc "lupte" puternice pentru supremaţii culturale. Mi se pare admirabil, cum admirabil mi s-ar fi părut în egală măsură ca un război mondial să fie tranşat, în ultimă instanţă în faţa unei table de şah. La propriu. Dar să nu pierdem vremea.



Ne-am prins şi noi românii târziu că ducem lipsă de ceva. Mai precis, ieri! Mă rog, că pe lângă altele mai ducem lipsă de ceva. De supereroi în primă fază. Aşa a apărut campania Asociaţiei pentru Promovarea Istoriei României "Avem şi noi Super Eroi". "Scopul campaniei este să readucă în memoria şi în inimile locuitorilor României eroii neamului demult uitaţi." Iată şi motivaţia: "Imboldul care a determinat acțiunile a fost acela că în zilele de astăzi copiii noștrii se joacă de-a Spiderman, Bakugan, Barby sau Batman. De ce nu s-ar juca de-a Greuceanu, Prâslea, Păcală sau Ileana Cosânzeana?" Iniţial campania suna bine. După care m-am dezumflat. Noi vrem super eroi români în măsura în care ne raportăm la americani sau la japonezi, ai căror super eroi au la bază graphic novels-uri notorii, cărţi care ca impact s-ar clasa pe locul doi (îndoielnice ca scriitură, fără doar şi poate dar nu lipste de importanţă) şi filme. De francezi nu spune nimeni nimic. Nu Asterix, nu Obelix, nu Rahan. Până la urmă Greuceanu şi Păcală sunt chiar ok, mă miră însă absenţa lui Harap Alb şi a tovarăşilor săi "anomaliaţi", aici neexcluzând calul. Ăştia mi se par cei mai pretabili, atât ca valoare morală cât şi ca apetenţă la umor. Dacă e să mă raportez şi eu la americani, da, Harap Alb poate fi un Green Hornet al nostru, pentru că, în definitiv calităţile sale fantastice sunt doar pur umane, restul, fantasticul sunt caracteristica exclusivă a tovarăşilor săi. Iată lista completă de pe site-ul campaniei cu Super Eroii români de Basm:



Greuceanu

Prâslea cel Voinic

Făt Frumos

Ileana Cosânzeana

Păcală și Tândală

Pipăruș Petru

Florea Înfloritul

Ivan Turbincă

Dănilă Prepeleac

După cum v-am spus: Harap Alb lipsă la apel.



Acum vine momentul de groază. Scopul campaniei este să readucă în memoria şi în inimile locuitorilor României eroii neamului demult uitaţi. Am trecut prea uşor cu vederea acest argument iar acum privesc în jur, răscolit. Eroii neamului!!! E clar, cineva îi duce lipsa acut lui Sergiu Nicolaescu. Iată şi lista cu Super Eroii români Istorici:



Burebista

Decebal

Gelu, Glad și Menumorut

Basarab I

Bogdan I

Alexandru cel Bun

Ștefan cel Mare

Petru Rareș

Dimitrie Cantemir

Mircea cel Bătrân

Vlad Țepeș

Constantin Brâncoveanu

Iancu de Hunedoara

Mihai Viteazul

Alexandru Ioan Cuza

Ferdinand I

Carol I



Nu săriţi la jugulara mea dacă am să vă spun că, după părerea mea, oamenii ăştia habar nu au ce e acela super erou. Eu înţeleg că am avut, ca toate celelalte naţii ale globului oameni de mare valoare, dar de aici la super eroi e o cale lungă, atât de lungă că nimeni nu va avea destui ani în desaga vieţii ca să o parcurgă. Mă întreb, în termeni strict legaţi de acest gen: ce calităţi fantastice aveau aceştia? Unul scuipa flăcări, altul strănuta cuie, un altul făcea pipi cu benzină... Dintre toţi ăştia, singurul cu adevărat fantastic pare a fi Vlad Ţepeş. Cum nu îi erai pe plac erai iute străpuns în anus cu un par. Alte calităţi ar face apel la modernism, deci la eroii mai noi: unul cântă despre iubirea pentru un bărbat cu care s-a căsătorit şi totuşi nu e gay, alta transformă bărbaţii în nişte cârpe, altul ghiceşte numerele la loto (nu ziceţi hop, că în cadrul campaniei mai există şi o rubrică: Super Eroi Acum şi aici, deşi până acum nu a fost propus nimeni este cazul să fie introdus Ogică), o alta ghiceşte viitorul (Carmen Hara, fireşte), un altul pe ce pune mâna se transformă în broaşte (Costin Mărculescu cu al său "doamna profesoară vă rog să îmi daţi înapoi broaştele"). Revin însă. De ce super eroi români şi nu 10 pentru România. Mă rog, 10 a fost, să fie 100. Dar de ce supereroi? De ce lipseşte din listă Carol II a cărui principală putere era... mă rog sper că ştiţi cu toţii şi nu mai e cazul să vă spun, dar, priapismul, în vremurile în care trăim poate fi privit ca o super putere, nu credeţi?


În concluzie, campania aceasta îmi pare încă o invitaţie, de ultimă oră, e drept la vopsit băncile tricolore. În toată ţara. Şi dacă ne mai rămâne vopsea, să trecem la stâlpii felinarelor şi la gardurile caselor. Nu suntem toţi la fel, nu gândim toţi la fel, aşa că, în spiritul democraţiei absolute (care cred că nu există) iată şi linkul. Poate pînă la urmă îl voi propune şi eu pe Cabral la Super Eroi Acum, căruia iubita nu îi găseşte chiloţi pe măsură. Repede ne gândim că tocmai s-a inventat o nouă unitate de măsură, cabralul. Prea mare pentru mărimi de chiloţi etalon. Nimeni nu se gândeşte că poate tocmai, se caută chiloţi mari pentru a avea de unde să îi strângă ghemotoc în faţă...


P.S.

Totuşi, cred că e cazul să nu luaţi prea în serios campania aceasta, în ciuda manifestului pe care vi-l prezint mai jos:



Manifest
MAY 23
Posted by avemsinoisupereroi
Deșteaptă-te Române din somnul cel de moarte, în care te-adânciră barbarii de tirani.

Frați români, destulă vreme am fost bătuți și denigrați pentru istoria noastră. Timp de peste jumătate de secol am fost mințiți și ni s-au răstălmăcit originile.

Acum, după două decenii de când am obținut libertatea cu sânge nevinovat ne confruntăm cu un alt pericol. În scurt timp,copiii noștrii nu vor mai ști pentru ce am luptat noi sau părinții noștrii la Revoluție. Nu vor mai ști cine a fost Vlad sau Micea, nu vor mai ști pe unde a trăit Avram Iancu. Vor ști numai de Bakugan, Harry Potter, Sauron sau Frodo. Nu vor mai ști, că într-o bătălie, Ștefan a rămas fără sabie iar acum turcii se mândresc cu ea.

Frați Români, nu-l lăsați pe Superman să îl bată pe Mihai Viteazul.

AVEM ȘI NOI SUPER EROI!

Și ai noștrii sunt mai buni decât ai lor, pentru că nu sunt inventați, sunt reali, și-au dat viața pentru poporul român. Să nu îi uităm!

Cineva care scrie manifest cu "ai noştrii", până la urmă nici nu merită citit.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ai dreptate in unele chestii ( aia cu Harap Alb ) dar in rest toata campania are o tenta funny asa ca tu ai luat-o prea in serios.

VasileSensual spunea...

Acum nu vreau sa dramatizez, strang din dinti sa nu ajung la asa ceva, dar nu stiu de ce am convingerea ca destule campanii nu foarte ok de pana acum au inceput cu o "tenta funny". Asta e singura mea temere. Asa, ca banc, recunosc, e de Divertis dar nu stii cum va evolua. Eu sper sa ai tu dreptate...


Pleased to meet you, hope you guess my name...