Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

marți, mai 03, 2011

Occidentul ca un "grand Bucureşti", sau "Cuţu Cuţu şi s-a dus"

După cum cred că nu v-a fost deloc greu să constataţi, nu m-am implicat deloc în deznodământul de la "românii îşi dau talente" pentru că ştiam la ce să mă aştept. Nu o să-l fac prea mult pe deşteptul, dar mi-era clar că nu va câştiga cel mai talentat ci cel cu potenţialul cel mai ridicat de impresionare. Mi-a fost cel mai clar de la fotbalistul care şi-a vândut bicicleta ca să vină la preselecţie. Ce s-a întâmplat ulterior cu Adrian Cuţu s-a înscris în limitele dependenţei românilor de "surprize surprize". Acum însă m-am supărat, pentru că aroganţa acestui focşănean, care mă face să îmi fie jenă să spun că şi eu mă simt focşănean, chiar dacă prin naştere sunt bucureştean, aroganţa acestui focşănean, spuneam nu cunoaşte limite. E drept, a fost şi alimentată, şi la cei săraci cu duhul funcţionează din plin. A fost suficient să îi spună Andra că e "Eminem al României". Pe româneşte: my ass! Singura similitudine între Cuţu şi Eminem este că amândoi sunt aparent albi. Spun aparent, pentru că negru în cerul gurii este doar Eminem. Cuţu este un băieţan care nu înjură. Eminem înjură. Cuţu nu se implică în social, declara chiar la un moment dat că el cântă despre el şi nu despre socialul înconjurător. De parcă el ar trăi sub un clopot de sticlă. Eminem se implică, dincolo de cele câteva hituri unde debitează locuri comune, din dorinţa de a atinge un public cât mai numeros. Iată aici mai multe despre Cuţu şi despre genul pe care îl abordează, exact cum spun şi cei de la Adevărul: hip hap. Adică hip hap ca flic flac. Dacă Cuţu e Eminem de România, atunci Sexy Brăileanca esteShakira de România. Scurt pe doi.


Şi totuşi, există ceva potenţial ca Cuţu să devină eminem al României. Asta însă numai dacă va acorda versurilor saleo conotaţie dublă. De pildă "Iubiţi-vă părinţii" are toate şansele să fie cel mai de căcat cântec al anului în România. Acum depinde cum descrie cineva că şi-ar iubi părinţii, pentru că dacă dincolo de biologicul filial, dincolo de platonic intervine carnalul, piesa asta fecală a lui Cuţu poate să îl promoveze pe solistul focşănean la nivelul unui posibil Eminem al României.


Până atunci însă Cuţu nu este decât un puşti norocos, care a câştigat bani în schimbul dezvăluirilor sale. A câştigat bani spunând lucruri pe care alţii le ţin în ei. I s-a achitat taxa de senzaţional şi dacă într-adevăr a fost votat de public, oamenii ăştia au făcut-o crezând că în felul ăsta îşi mai spală de păcate. Pentru că un lucru e clar: valoarea de hip-hoper a lui Cuţu este zero barat. Poate are valoare ca hip haper, dar deocamdată nimeni nu este interesat de acest gen. cât despre remarca acestuia că deocamdată nu a fost contactat de nimeni pentru că el personal nu s-a afişat în public, poate că ar trebui cineva să îi spună că nu e suficient să ieşi în curent ca să te tragă. Dacă te blindezi cu cojoace, căciuli şi fulare nu te mai trage nici măcar torţionarul care i-a torţionat pe roată pe Horia, Cloşca şi Crişan. Oricum, faza asta cu curentul ţine numai la români. Nicăieri în occident nu se va văita nimeni că a fost tras de curent...

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...