Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

joi, mai 12, 2011

În pagodă stă Catiuşa şi-şi curăţă urechiuşa

Catiuşa Ivanov este ziarista care publică în Hot News "investigaţia" - Chioscul - pagoda de doi metri patrati si 30.000 de euro, noua atractie a parcurilor din Bucuresti. Din nefericire pentru Catiuşa, nu am apucat să înghit aceste dulcegării, pentru că m-am blocat la exteriorul lor. În primul rând articolul acesteia mi-a ridicat semne de întrebare în momentul în care domnia sa, formator de opinie de altfel şi-a permis luxul să pună de la sine marca de "pagoda" chioşcului respectiv. Intenţia mi-e clară, nu voi face nici o filozofie din asta. O voi acuza însă pe Catiuşa de lipsă de imaginaţie. Când vrei să derutezi, când vrei să influenţezi publicului într-o mare măsură, mi se pare inadmisibil să te limitezi la o asociere cu o pagodă. Eu aş fi spus "chioşcul mausoleu", "chioşcul panteon" sau "chioşcul filigorie", pentru a surprinde şi mai mult cititorul. Mă aştept să îmi spună că ar trebui să îi fiu recunoscător că nu a zis "chioşcul felinar". Poate că ar trebui. Oricum ce mă frământă acum este că tineretul jurnalist din zilele noastre nu ştie domne să profite de oportunităţi: ai posibilitatea să formezi o opinie despre o dugheană, poţi spune orice despre aceasta şi tu te mulţumeşti să îi spui "pagoda". Slab domne, slab.

Aici se opreşte "investigaţia" Catiuşei. A investigat câteva construcţii clasice, a obosit şi a înclinat steagul. Dacă cu adevărat ar fi făcut o investigaţie ar fi descoperit lucruri cu adevărat solide. Cum ar fi că această aşa zisă pagoda, ce urmează să fie amplasată şi în Cişmigiu, pe lângă alte parcuri, datează aici încă din perioada interbelică. Iat-o în imagine! Că avem o construcţie orientală! Parcul Cişmigiu prin excelenţă abundă de motive orientale, aruncaţi un ochi la plantele exotice şi la grădinile japoneze care de altfel pot fi regăsite şi în Herăstrău. În ceea ce priveşte dimensiunea chioşcului, vă pot spune că aceasta este de 2x2. După Catiuşa citire: 2 mp. Preţul unui astfel de chioşc este de 24.000 Euro. După Catiuşa citire: 30.000 Euro. A aproximat fata, ca să nu se încurce.



Dincolo de textul propriu-zis un lucru este clar: chioşcurile ăstea nu sunt ieftine deloc. Evident că atunci când le prezinţi ca pe nişte simple dughene în care suflă vântul şi anunţi că ele costă 30.000 Euro vulgul o să sară de fund în sus, că vezi doamne din banii ăstia şi-ar putea face o căsuţă pe Mureş în jos. Nu interesează pe nimeni că preţurile concurente au fost de 80.000 de Euro. Aici într-adevăr sunt tentat să recunosc că au fost scumpe. Pe de altă parte însă sunt de acord că un cub impersonal din plastic, care vara se transformă într-o adevărată saună sau unul din carton presat ar fi fost mult mai ieftin. Plus că cine are garanţia că noul primar şi-ar fi dorit să le perenizeze? Ce rost are să dai mulţi bani pentru ceva durabil, când pe lumea asta durabil este doar o figură de stil? Un "clozet" precar ar fi ţinut o vară, poate nici atât, l-ar fi îmbolnăvit pe comerciantul dinăuntru, dar nu i-ar fi luat omului de rând şansa de a-şi face o căsuţă pe Mureş în jos. O căsuţă de balegă, cu pungi de doi lei la geamuri - dar o căsuţă. Şi cu antenă de digi pe acoperişul de stuf...


Pleased to meet you, hope you guess my name...