Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

miercuri, mai 11, 2011

Corina Chiriac, traducătoare, ambasadoare neoficială, credincioasă, femeie şi româncă - SĂ-I ÎNĂBUŞIM DIN FAŞĂ!

Corina Chiriac. Ea este pentru mine eroina zilei. Cu siguranţă mulţi dintre voi o ştiţi pe "Corina" ca şi cântăreaţa care ne îndemna pe toţi să oprin timpul clipa asta minunată în suflet să o păstrăm să iubim şi să visăm. Mai puţini o cunosc pe Corina actriţa, în orice caz, lăudabili mi se pare aceştia, nu neapărat pentru că aceasta ar fi fost o actriţă execrabilă, ci pentru că nu prea a jucat. E cam la Laci Boloni, stomatologul. Atât Corina cât şi Boloni mai ştiau să facă şi altceva, în afara datului din gură sau din picior.


De data aceasta v-o prezint pe Corina-militanta pentru ceva. Sincer, mi-e greu să vă spun pentru ce, fiindcă poziţia ei mi se pare abstractă, dar există. Prin urmare o să discut puţin luarea ei de poziţie. Corina Chiriac s-a erijat în purtătoarea de cuvânt a "unor binevoitori" (cunoaşteţi termenul!) care se împotrivesc unui film ce urmează să fie lansat în curând: "Corpus Cristi - Playing with Redemption". Aşadar, atenţie, filmul - un documentar - nici măcar nu a fost lansat. Şi atunci pe ce se revoltă binevoitorii de peste ocean? Pe un detaliu insignifiant: documentul urmăreşte viaţa actorilor care joacă în piesa lui Terrence McNally - "Corpus Cristi". Aici, în piesă, toate personajele din Noul Testament care intră în contact cu Iisus sunt gay - inclusiv Iisus, fireşte. Deci oamenii ăştia se revoltă pe ceva ce habar nu au cum a ieşit - pe un documentar, habar neavând cât este de subiectivă şi asumată viziunea regizorală sau cât de echidistantă, întemeindu-şi întreaga chemare la arme pe un fundamentalism precar. Iar Corina Chiriac îi traduce. Ea e traducătoarea textului! Gata, m-a convins. Adevărul este că dacă ar fi să fac un remake după Zefirelli în rolul fecioarei Maria nu aş putea-o distribui decât pe Corina Chiriac. Evident, intenţia mea ar fi să fac un remake după Zefirelli dar să iasă mai bun decât filmul lui Scorsese "The Last Temptation of Christ"... Dar ca să revin, într-adevăr, persoană, VIP, cântăreaţă... ce vreţi voi mai virginală decât Corina Chiriac nu cred să existe în România. Acum, faptul că ea, pravoslavnica Corina a ales să apere ortodoxismul nu poate fi decât un punct forte pentru biserică, încă o dovadă că dintr-un păcătos poţi face un sfânt câtă vreme cu un sfânt nu prea mai ai ce face. Nici la meci nu prea te poţi uita cu el, fiindcă nici bere nu bea, nici de râgâit nu râgâie, cât despre limbaj colorat - NEVER.


Mi-au atras atenţia însă 2 pasaje din scrisoarea tradusă de Corina Chiriac, această Răducioiu a limbii române vorbite de o cântăreaţă. Iată-le mai jos:

"DACĂ NU TE INTERESEAZĂ, SAU NU AI 2 MINUTE SĂ RETRIMIŢI ACEST MESAJ, SĂ NU TE PLÂNGI DACĂ DUMNEZEU NU ARE TIMP PENTRU TINE CĂCI EL ESTE MULT MAI OCUPAT DECÂT PUTEM FI NOI.
PERSONAL, CHIAR CRED CĂ E ABSOLUT NECESAR SĂ PROTESTĂM. SE PARE CĂ ANUMITE REGIUNI ALE EUROPEI AU RENEGAT ŞI REFUZAT, DIN FERICIRE, SĂ PRIMEASCĂ SAU SĂ DIFUZEZE ACEST FILM. TOT CE NE TREBUIE ACUM SUNT O GRĂMADA DE RUGĂCIUNI ŞI O GRĂMADĂ DE E-MAILURI."

Aceasta este anatema involuntară a oricărui fundamentalism religios. În momentul acesta istoric, când religiei îi trebuie puţin mai mult ca să câştige teren în comparaţie cu efortul de acum câteva secole, orice sistem îşi dă foc la valiză proferând cu restricţii şi ameninţări. Întâlnim în primul paragraf o explicaţie: nu ai fost ajutat de dumnezeu pentru că era prea ocupat, iar acest lucru este atât de evident încât ne mirăm şi ne scandalizăm că ţi-ai mai permis să te îndoieşti de acest lucru. Ia să nu mai aştepţi matale nimic de la dumnezeu, când se eliberează o să simţi asta pe pielea ta. Dacă nu te interesează ai fi ipocrit să te plângi că dumnezeu nu te ascultă, dar ce ne facem dacă te-a interesat, te-ai implicat şi tot nimic?
Al doilea paragraf deja trece cu mult dincolo de ortodoxism, bătând spre new-age. "Binevoitorii" cu pricina, prin gura Corinei ne îndeamnă, dragi ortodocşi mai ales, să ne rugăm prin email: "o grămadă de rugăciuni şi o grămadă de emailuri." Mă întreb dacă Sfântul Sinod e de acord cu o astfel de nouă abordare a comunicării între pravoslavnic şi dumnezeu, mai ales din perspectiva rugăciunii de la domiciliu? Părerea mea e că nu, pentru că în a sa concepţie biserica este acolo unde fizic îi este locul şi nu acolo unde se strâng mai mulţi credincioşi. Deci Corina ne traduce şi ne invită să ne rugăm prin mail.


Şi mai e ceva, de data asta legat de o argumentare universală: NOI PUTEM PRODUCE O SCHIMBARE. Acest lucru este motivat şi de "traduşii" Corinei, dar şi de Arnzen şi Brandon, regizorii filmului în cauză. Cu toţii vor o schimbare. Gay-ii vor să li se recunoască drepturile şi libertăţile, nongay-ii fundamentalişti vor să se diminueze prerogativele acestora. Până la urmă cine are dreptate? Sau altfel spus: cine manipulează mai bine?

În cele ce urmează vă ataşez textul în original, tradus dar şi cu intro-ul Corinei Chiriac, pentru a nu mai exista nici un echivoc:

Dragi prieteni,


Am primit la rândul meu un protest la adresa unui film. M-am gândit că e practic să traduc cât mai fidel în româna textul original al mesajului care poate fi citit în continuarea traducerii mele. Dacă vreunul dintre voi găseşte o traducere mai bună a textului englez, vă rog modificaţi. Important este să protestăm.
Vă rog să daţi şi voi mai departe acest mesaj .

Multumesc, Corina Chiriac

MERGÂND DINCOLO DE LIPSA DE RESPECT, FILMUL "CORPUS CRISTI" ESTE PE CALE SĂ APARĂ ÎN CINEMATOGRAFE ÎN IUNIE SAU AUGUST. UN FILM DEZGUSTĂTOR ESTE APROAPE GATA SĂ APARĂ MAI ÎNCOLO ANUL ACESTA ÎN AMERICA PREZENTÂND PE MÂNTUITORUL IISUS HRISTOS, PE APOSTOLI ŞI DISCIPOLI CA HOMOSEXUALI ! CA PIESĂ DE TEATRU ACEST "SCENARIU" A JUCAT DEJA ÎN TEATRE PENTRU O VREME.

ÎN LATINĂ, "CORPUS CRISTI" ÎNSEAMNĂ TRUPUL LUI HRISTOS.
ESTE O REVOLTĂTOARE BATJOCURĂ LA ADRESA DOMNULUI NOSTRU, MÂNTUITORUL IISUS HRISTOS.
DAR NOI PUTEM PRODUCE O SCHIMBARE.
IATA DE CE VĂ TRIMET ŞI VOUĂ ACEST E-MAIL. DACĂ FIECARE VA TRIMETE ACEST MESAJ DE PROTEST ŞI LA ALŢII, POATE CĂ ÎMPREUNĂ VOM REUŞI SĂ PREVENIM, SĂ ÎMPIEDICĂM GROZĂVIA CA ACEST FILM SĂ FIE DIFUZAT ÎN AMERICA (ŞI ÎN LUME AŞ ADAUGA EU, C.C.)
SA AVEM CURAJUL SĂ NE PREZENTĂM PE FAŢĂ CREDINŢA ŞI SĂ OPRIM BARJOCURA ADRESATĂ ÎMPOTRIVA DOMNULUI ŞI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. CĂCI ALTFEL, DE CE AM MAI PRETINDE CĂ SUNTEM CREŞTINI? CU RISCUL DE A VĂ DERANJA PUŢIN, VĂ TRIMIT ACEST MESAJ TUTUROR ŞI SPER CĂ VEŢI FI DE ACORD CU MINE, VEŢI APRECIA EFORTUL CELOR CARE AU INIŢIAT ACEST PROTEST ŞI VEŢI TRIMETE VORBA MAI DEPARTE.
VA ROG, AJUTAŢI SĂ ÎMPIEDICĂM OFENSA CONTRA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS .
NU E VORBA DE VREO PETIŢIE DE SEMNAT, DE UN NUMĂR FIX SAU LIMITĂ DE PERSOANE LA CARE SĂ TRIMETEŢI ACEST SEMNAL DE ALARMĂ... îN PLUS VĂ IA CÂTEVA MINUTE S-O FACEŢI ! POATE MAI PUŢIN DE 2 MINUTE.
DACĂ NU TE INTERESEAZĂ, SAU NU AI 2 MINUTE SĂ RETRIMIŢI ACEST MESAJ, SĂ NU TE PLÂNGI DACĂ DUMNEZEU NU ARE TIMP PENTRU TINE CĂCI EL ESTE MULT MAI OCUPAT DECÂT PUTEM FI NOI.
PERSONAL, CHIAR CRED CĂ E ABSOLUT NECESAR SĂ PROTESTĂM. SE PARE CĂ ANUMITE REGIUNI ALE EUROPEI AU RENEGAT ŞI REFUZAT, DIN FERICIRE, SĂ PRIMEASCĂ SAU SĂ DIFUZEZE ACEST FILM. TOT CE NE TREBUIE ACUM SUNT O GRĂMADA DE RUGĂCIUNI ŞI O GRĂMADĂ DE E-MAILURI.
VĂ ROG, DAŢI MAI DEPARTE.


P.S.
Zâmbesc la gândul că în locul Corinei Chiriac un alt cântăreţ al României dintotdeauna ar fi putut să devină portdrapelul acestei revolte: Gabriel Dorobanţu

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...