Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

vineri, iulie 10, 2009

Burse de inspirație pentru scriitorii străini în România - un fleac...

Vorbeam într-un post anterior despre neștiința ”managerului” român - și prin manager român mă refer la întregul arsenal de îndrituiți investiți să se ocupe de PR, de la responsabili până la generatori de programe de vizibilitate, de la funcționarii din domeniul privat și până la funcționarul public -de a gestiona imaginea publică a României. Vorbisem atunci de imaginea turistică, ce ar fi putut fi propulsată pe orbita internațională prin intermediul show-businessului iar acum mă voi opri foarte succint asupra aceleiași imagini, de această dată ”manipulabilă” la nivel de cultură, mai precis carte.

BebeBebe zice câte ceva despre Laurell K. Hamilton și despre dificultatea declarată a acesteia de a-și concepe volumul 17 din Anita Blake Series în Los Angeles, ofertă pe care nu o putuse refuza. Pentru aceasta autoarea a fost invitată în L.A. pentru a topografia orașul ce urma să găzduiască noua serie de aventuri. De ce toate aceste eforturi? Răspunsul este simplu. Cineva din L.A. i-o oferit acesteia o sumă considerabilă pentru a include orașul american pe harta imaginară a itinerantei vânătoare de vampiri.

Acum întreb și eu ca prostul, nu e nimeni interesat în România să facă o asemenea ofertă scriitorilor de acest gen, care deja se bucură de un fan base fidel și care asigură considerabile succese de casă? Ce se câștigă dintr-o astfel de ”afacere” literară? Notorietate în primul rând. Turism? Categoric. Itinerariu turistico-literar, memorabilia și altele. Evident, o astfel de idee nu place, nu prinde și multora le va părea categoric kitsch, înrudită cu perspectiva unui astfel de itinerariu literar inițiat pentru Dracula lui Bram Stocker. Mulți vor face rapid conexiune cu Dracula Park și vor întoarce capul. Din pacate kitschul e mai aproape și mult mai puțin pervers din punct de vedere cultural, așa că, alarmați de pericolul kitschului poate e mai bine să refuzăm astfel de provocări.

Lăsați-i pe străini să își petreacă concediile în alte țări și păstrați România românilor, câți încă nu își permit concedii în Bulgaria sau Turcia. Și ca să pastișez un clasic: first we take Bulgaria, then we take Albania.

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...