Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

luni, aprilie 26, 2010

Mitocan cu pedigree, un produs finit, la gri

Sâmbătă a fost o zi mişto şi care se merită povestită, în episoade. Primul se referă la o replică pe care, în funcţie de cum o spui poate genera fie reacţii adverse, posibil violente, fie scârbă. Ca de obicei, voi evita să nominalizez, nefiind intereat de stigmatizare ci de evaluarea mecanismului lingvistic al respectivului şi de percepţia colectivă a unei atare replici.

Aşadar, tu eşti invitat din oraşul tău natal să fii oaspetele unui alt oraş. Eşti plimbat, hrănit, ţi se conferă toată atenţia, eşti gâdilat şi în fund dacă e cazul iar la finele zilei ţi se adresează o rugăminte elegantă: spune te rog care sunt asemănările între oraşul tău natal şi oraşul căruia i-ai fost oaspete de frunte. Iar replica ta este: singura asemănare între oraşul meu natal şi acest oraş al cărui oaspete sunt este că ambele încep cu aceeaşi literă. Modalităţile de interpretare, ad-literam sunt, după mine, două. Fie oraşul tău este cvasi-anonim, cam ca oraşul gazdă şi atunci remarca ta da bine a uşor complimente, evident în strânsă legătură şi cu comportamentul tău elogios-umil. Există însă şi cealaltă variantă, în care, vii dintr-o metropolă, arborezi un aer superior şi atunci evident, dacă spui că singura asemănare este că numele ambelor oraşe începe cu aceeaşi literă aroganţa ta ajunge să nu mai aibă limite. Te-ai şters la fund cu toate bunele intenţii şi cu curtoazia gazdelor, fiindcă, ce să spun, tu eşti metropolitan căruia nu poate să îi stea în faţă un orăşel de provincie, cochet, curat, elegant. Tu eşti o putere financiară iar acum, gazdele şi edilii e bine să înţeleagă că nu ei ţi-au făcut un favor că te-au invitat ci tu lor, că ai dat dovadă de o imensă înţelegere, onorându-i du prezenţa.

P.S.

Ca să vedeţi cât e de frumoasă viaţa să vă spun şi continuarea. La aceeaşi întrebare s-a grăbit să răspundă un alt "stranier", venit dintr-o altă metropolă. Iar răspunsul său a fost acesta (nu o luaţi ad-literam, am căutat un înlocuitor pentru obiectul cu care a asemănat cele două oraşe, pentru a potenţa astfel palma dată primului): asemănarea este că atât în oraşul meu natal cât şi aici am întâlnit un muzeu al mitocăniei. Diferenţa este că în oraşul dumneavoastră muzeul datează din secolul XVII iar în oraşul meu acesta a fost înfiinţat în secolul XXI şi, datorită numărului mare al exponatelor, suntem nevoiţi să nu ne limităm la unul singur.

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...