Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

joi, mai 29, 2008

Pupat piaţa INDEPENDENŢEI

Să fiu al naibii dacă mai înţeleg ceva? Pe blogul lui Marius Cosmeanu citeam zilele trecute un interviu cu Iozsi (Ioji) Kappl (http://cosmeanu.blog.cotidianul.ro/2007/11/20/interviu-josef-jozsi-kappl-despre-basescu-iaurt-si-pariul-cu-baniciu/) în care acesta îşi exprima simpathy-a (adică mila)pentru "hachiţele de fată mare" marca Baniciu, şi simpatia pentru slabiciunile acestuia claustrofobice:
"Nu o sa cante pentru ca a refuzat invitatia noastra de a participa la acest eveniment. Din ce cauza, nu pot sa va spun, nu stiu, habar nu am. Noi nu l-am dat afara din trupa, nu ne-am certat cu el, dar Mircea are momentele lui. Au mai fost momente in care nu a cantat cu noi. De exemplu, in 1998 am facut un turneu de sase concerte la care trebuia sa fie si el, dar nu a participat. A venit apoi si ne-a spus: „Imi pare rau, am avut o stare nasoala”. Presa exploateaza acest subiect, dar daca sunteti jurnalisti adevarati, nu scrieti ca Baniciu a plecat din trupa. (...) Nu ma feresc de intrebarea asta cu Baniciu, dar nu cred ca va fi acolo. Daca va fi asa, o sa fie ascuns pe undeva in boxe… Nu cred in ipoteza asta. Din moment ce a refuzat sa participe la eveniment inseamna ca nu participa nici la pregatirea lui. In aceste conditii, aparitia lui pe scena ar fi un moment mai ciudat, ca sa zic asa. Dar de ce crezi ca va aparea pe scena? Crezi ca ascundem noi ceva? Ca sa intreb si eu acum…" Întrebare: dragi copii, cum este descris Mircea Baniciu în portretul de mai sus? Răspuns: ca un domn labil emoţional şi laş. Ladima, eterna poveste.


Aproape călduţ, aş zice, astăzi (28 mai 2008) Iozsi (Ioji) Kappl scrie pe blogul lui Mircea Baniciu (http://www.mirceabaniciu.ro/blog/) despre "tiranicul" Nicu Covaci care, obligându-l atât pe el cât şi pe Mani Neumann să semneze contracte de exclusivitate practic a uzurpat spiritul PHOENIX. "Nu stiu dacä s-a observat la ultimele concerte Phoenix, in afara lipsei lui Mircea Baniciu si lipsa altor doi membrii ai Formatiei: Ioji Kappl si Mani Neuman." Aoleu, să înţeleg că pulisca a explodat dom' basistule, de-abia după ce ieşişi matale şi cu hegheduşu din boxe, iaste aşe ori ba? Că până acum Baniciu era un fel de Jackinabox...

"Totul a pornit de la un contract fäcut de “Sefu’” care contine niste paragrafe prin care mi se interzic orice fel de colaboräri cu alti membrii ai formatiei Phoenix in afara trupei Phoeix si aparitia in concerte pe teritoriul Romaniei, iar colaboräri cu alti muzicieni ne-phoenix numai cu admisia “Sefului”. Ca pe vremuri…Contractul i-mi interzice chiar si interpretarea de piese Phoenix in alte colaboräri, autorul contractului uitand de faptul cä unele piese Phoenix sunt chiar compozitii Kappl. In altä ordine de idei oricine in lumea asta are dreptul de a interpreta in concerte orice piese fie chiar si piese Phoenix cu conditia ca aceste piese sä fie trecute intr-o listä care se predä organizatiei respective de drepturi de autor.
Deci eu socotindu-mä un om liber, un liber profesionist intr-o Europä liberä nu pot sä accept un asemenea contract decat cu riscul de a mä träda pe mine insu-mi. Acesta ar fi un pret prea mare pentru cä o parte din filozofia vietii mele constituie si colaborarea cu alti muzicieni, pentru a lega prietenii noi, a consolida prietenii vechi si de a-mi lärgii orizontul musical. Prin alte colaboräri devii mai bun, mai intelept, mai valoros si mai virtuos, ridicand in acelasi timp si valoarea trupei tale. Colaboräri intre muzicieni au existat in toate timpurile, in toatä lumea si la toate nivelele.
Colaborarea mea cu Mani Neumann la trupa lui Mani numitä Farfarello, colaborare care dureazä deja de 5 ani a declansat de fapt conflictul, mai ales cä pe 4 Iulie vom canta impreunä la un festival in Oradea. Mä bucurä enorm sä cant cu Farfarello aläturi de Mani pe scenä, si sä-i dau dovadä de cunoscuta ospitalitate romaneascä in tara in care m-am näscut. Acest gest il socotesc drept un gest nobil fatä de un coleg care meritä sä fie primit cu drag in Romania de colegii säi din Phoenix si de publicul roman, cäruia Mani se consacrase atatia ani de-a randul.
Dupä ce i-am spus “Sefului” acestea in legäturä cu Mani Neumann si dupä ce i-am propus acestuia sä ne-ntalnim cu toti membri Phoenix la o masä rotundä si sä creem un contract care sä satisfacä dorintele fiecäruia in parte, asa cum se procedeazä in lumea ex-dictatorialä, am primit simplul räspuns: (citat Covaci) “semnezi contractul asa cum e vii la concerte, nu semnezi, rämii acasä !!!”. Räspunsul meu a fost clar:”atunci mai bine Stau acasä”
."

Aşadar tăcu mâlc basistul cât avu o pâine de mâncat, acum că nu o mai are nici pe asta se revoltă de numa, empatizând cu bietul Mircea Baniciu, îndepărtat de un tiranic Nicu Covaci. Adevărul că în comparaţie cu un gurist, basistul cam moare de foame. Să fi fost Santana basist, nu mai auzeam noi de colaborările sale cu unul sau cu altul...

Sintetizez:

1. Nicu Covaci mi se pare într-adevăr un dictator, şi un tip neobişnuit cu spiritul de echipă. Aceasta este şi explicaţia pentru care Rolling Stones cântă şi astăzi, în vreme ce din Phoenix a rămas doar vocalul şi bateristul.

2. Este evident că dacă basist de rezervă va găsi uşor, pentru Covaci nu este tocmai uşor să îl înlăture şi pe Lipan, ştergându-se pe bot de tot brandingul pe care îl strânsese Phoenix de trei decenii încoace. Deci Lipan rămâne!

3. Atitudinea lui Kappl lasă de dorit la capitolul coloană vertebrală, atitudine realmente balcanică şi de înţeles însă din această perspectivă. Este însă de înţeles că situaţia basistului este cu adevărat dramatică, din moment ce, pentru colaborări pasagere i se interzice să mai activeze la formaţia pe care a ridicat-o, prin urmare publicarea scrisorii sale pe blogul lui Baniciu trebuie interpretat ca strigăt de ajutor. Anumite temeneli ale lui Kappl rămân absolut memorabile: "Totul a fost conceput si realizat de tandemul Nicolae Covaci - Ioji Kppl, cu observatia cä avusesem marele noroc de a-l coopta de la inceput pe genialul Mircea Baniciu, cu munci grele de comvingere la-nceput dar cu rezultate cu atat mai fabuloase pe urmä iar de la “Cantafabule” incoace pe marele Ovidiu Lipan, acel fenomen “percusiv” unic in muzica Rock romaneascä. De asemenea sä nu-l uitäm pe Mani Neumann care la randul lui e un fenomen unic care colaboreazä cu trupa din 1979 si care a adus de nenumärate ori mari sacrificii pentru a putea canta cu noi in Romania."

4. Pe o piaţă muzicală sufocată de producţii de proastă calitate, trupa fanion a rockului românesc se zbate între mahala şi agonie. Rockul românesc pierde aer sub privirile celor care nu se sinchisesc să îi apropie tubul de oxigen.

5. PHOENIX nu suportă decât o singură formulă de echipă, experimentele cu muzicieni de ocazie degradând pe zi ce trece valoarea acestui supergrup românesc. Reamintesc că în comparaţie cu Mick Hucknole (Simply Red), ales aleatoriu, Nicu Covaci nu este nici vocea, nici chitara, nici managerul, nici măcar graficianul. Fără Phoenix Covaci nu este decât un dictator fără imperiu.

Vorba unui alt "tiran" de care m-am eliberat la timp: "Terminaţi dracului cu prostiile!"

P.S.

Indiferent de epilog, încă mai sper că acesta nu va deveni subiect pentru Diaconescu şi al său zeroteve... Mami, mami, a luat foc pasărea Phoenix. Combustie internă, un fleac, m-au perpelit.

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...