Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

marți, mai 27, 2008

Cât fu de rece războiul rece


Noţiune de bază pentru începătorul în ale artei: încearcă dar tinere spre a citi dincolo de forme şi enunţuri şi nu cădea prizonier al titlului. Orbitor nu este un roman despre unii care îşi pierd vederea, Demonii nu este o carte despre draci, Zgomotul şi furia nu are nimic de-a face cu The Fast and the Furios, cum nici Chariots of Fire nu este un film cu căruţe.

Acestea fiind zise putem începe să vorbim despre realismul în artă. Sau mai bine nu. Ideea e că, pentru a nu o mai lungi, atunci când vine vorba de Războiul Stelelor, Trilogia Inelului, Matrix sau Indiana Jones, strămoşii noştri au ales să nu folosească nici un fel de disclaimer prin care să avertizeze publicul cu privire la momentul în care realitatea se opreşte şi ne invadează ficţiunea. Acum faptul că membrii Partidului Comunist Rus îndeamnă masele la boicotarea naţională a noului film din seria Indiana Jones s-ar putea să nu fie neapărat rea intenţie, cât rezultatul unui discernământ oniric. Se pune mai departe în îndemnul la boicot că: "acest film încearcă să discrediteze ideologia comunistă şi să deformeze istoria".

Prin urmare, prea multele producţii fantastice care au invadat marile ecrane le-au cam făcut rău comuniştilor ruşi, din moment ce privesc un film de aventuri plasat în anul 1957 ca pe o felie de istorie. Membrii Partidului Comunist din St. Petersburg au declarat pe un site web, săptămâna aceasta că: "Uniunea Sovietică în 1957 nu a trimis terorişti în SUA, ci a lansat un satelit", spre admiraţia întregii lumi. Despre acelaşi film Indiana Jones şi împărăţia craniului de cristal, comunistul moscovit Andrei Andreyev spunea că "este foarte deranjant să vezi regizori talentaţi provocând un nou război rece".

Luni să pofteşti cu tăticul tău tuns, băieţică! Din nefericire, pentru visătorii comunişti ruşi, filmul cu pricina s-a instalat de la bun început în topul box-office-ului şi mult mai trist pentru ei, eu cel puţin nu m-am gândit nici măcar o secundă în sala de cinema la cât de competent, atletic, cult, erudit şi interesant de ştiinţele oculte era comunistul rus trimis în acţiunea. Poate şi pentru că oricât de mult s-ar fi străduit Kate Blanchett şi compania, tot nu m-a convins că ar avea ca limbă maternă rusa.

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...