M-am născut în oraşul Ţicleni, situat pe valea pârâului Cioiana, înconjurat de dealurile subcarpatice dintre Jiu şi Gilort (Dealurile lui Bran) (de unde puteţi deduce şi aplecare mea către latura comică a existenţei), în partea de nord, şi cele ale Podişului Getic, în partea de sud a aşezării. Din punct de vedere geografic, localitatea Ţicleni se află în partea de sud-vest a României şi aparţine regiunii colinare Oltenia. Se poate spune că oraşul Ţicleni este situat la jumătatea distanţei dintre Jiu şi Gilort, într-o zonă de interferenţă culturală. Oraşul de azi este compus din vechile sate: Ţicleni, Tunşi şi Răşina, ultimul cuprinzând şi cătunul Gura Lumezii, în prezent fiind considerate cartiere, fiecare cu propria istorie. Oraşul are o suprafaţă de 7894 ha şi o populaţie de 5280 locuitori.
Oraşul este situat de-a lungul DNJ 675, intersectat în centru localităţii de DNJ 674A şi suntem la 5 km de DE 79. Distanţe: 23 km pâna la vama Tg-Jiu; Tg-Jiu – 23 km; Tg-Cărbuneşti – 15 km; aeroport: 82 km Craiova; autostrada: 170 km – Pitesti.
Istoria localităţii Ţicleni coboară în timp, cu multe milenii. Dovadă sunt fosilele şi maxilarele pietrificate de mamut şi alte animale preistorice, descoperite pe Valea Morii şi Valea Cioienii. Fragmentele de ceramică, uneltele de piatră cioplită, găsite pe aceste locuri atestă, fără tăgadă, prezenţa omului primitiv, care „practica” meserii ca: olăritul, torsul, ţesutul, prelucrarea lemnului. Despre vechimea vieţii omului pe aceste meleaguri stă dovadă şi situl 30 A 039 - oraş Ţicleni, fortificaţie din epoca geto-dacică.
Cel mai vechi document scris datează de la 17 septembrie 1612, emis în cetatea Târgoviştei în care sunt menţionate hotarele satului Tunşi, iar în alt document din 1779 se specifică şi numele unor moşii.
În prezent există servicii de telefonie fixă, pe teritoriul oraşului existând 723 de abonaţi. Există şi antene ale operatorilor de telefonie mobilă
Connex – Vodafone, Orange, Cosmorom. Acces la internet există în instituţiile publice şi la persoanele care au solicitat, care, drept bonus au primit cadou un calculator Felix. Când Ţicleniul va fi împânzit de cabluri de Internet, atunci cei de la Primăria Ţicleni promit să populeze şi site-ul cu informaţii.
Deşeurile sunt colectate conform unui grafic săptămânal din toate zonele oraşului.
Colectarea nu se face în mod selectiv în acest moment dar urmează să se procedeze astfel. Groapa de gunoi este la cca 3 km distanţă de oraş fiind o adevărată zonă turistică gorjeană fiind însă programată pentru închidere în anul 2009.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu