Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

miercuri, februarie 11, 2009

"Bono on Bono" - sau universalitatea simplităţii

Scurt interludiu cu VIP-uri pentru a ieşi puţin din starea tragică a evenimentului petrecut în Ungaria. "Bono on Bono" nu e una dintre cărţile H pe care le-am luat luna trecută cu intenţia declarată de a îmi completa biblioteca din WC. Este vorba despre un interviu de trei sute şi ceva de pagini cu Michka Assayas, în care, tematic Bono se reinventează. Acum trebuie să fac o distincţie clară între "cărţile H" de tot râsul, cele penibile, sordide, care se numesc cărţi doar pentru că cineva s-a gândit să le tipărească, lege şi să le pună coperţi şi celelalte, care dacă ar avea titlul schimbat şi probabil şi catalogarea de gen ar putea fi uşor promovate la nivelul de carte pentru "Raftul cel mai de sus". "Bono on Bono" este ceea ce este doar pentru că se referă la o persoană nonfictivă, pentru că se consideră un "reportaj" şi pentru că pe copertă tronează VIP-ul cu pricina. În rest, vorba comentariilor din liceu, nu este altceva decât "copilăria artistului universal".

E plăcut, relaxant, sănătos, ca într-o lume guvernată de excentricităţile luxoase şi de prost gust ale VIP-urilor să dai peste unul ca Bono, excentric dincolo, la secţiune nonrockstar. Cartea asta este o gură de bun simţ şi de oxigen, de simplitate, omenie şi nu în ultimul rând, un exemplu de autocontrol. Pasaje de-a dreptul dezarmante le citeşti şi te bântuie, nu pentru că nu ar fi normal, ci pentru că ai uitat că cineva din lumina reflectoarelor mai poate gândi atât de simplu şi elementar. Vorbind despre turneul "PopMart", Bono povesteşte reacţia pe care o are Ali atunci când solistul îi explică că, în cazul în care prezenţa publicului s-ar reduce cu 10% ar fi cu toţii falimentari. Ali îi răspunde sec: "Am vinde casa mare în care trăim şi ne-am lua o casă mai mică, cum au prietenii noştri." Sau alta, de data aceasta de-a dreptul cinico-celtică. La aflarea veştii că Bono, fiul său va avea primul copil, tatăl său, cu care solistul a întreţinut întotdeauna o relaţie "tensionată", izbucneşte într-un râs sănătos, de neînţeles. Bono îi cere explicaţii şi tatăl său îi răspunde: "Revenge!"

Nu ştiu dacă "Bono on Bono" a fost până acum tradusă în România, dar cred că ar face mult bine celor care tocmai se află pe pragul "demonizării" VIP. O carte sinceră, naturală, structurată bine de Michka Assayas, care dincolo de faptul că are experienţă de jurnalist mai beneficiază şi de calitatea de "prieten" al lui Bono.

Un comentariu:

Unknown spunea...

surprinzator, dar se gaseste si la noi: http://www.libriartis.ro/del/?id=47464


Pleased to meet you, hope you guess my name...