Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

marți, iunie 29, 2010

"Trenul foamei", un scurtmetraj de Viorel Timaru în care străluceşte Mircea Andreescu

Aseară în una din rarele, din ce în ce mai rarele mele insomnii culturale. De data asta nu s-a lăsat cu o noapte de lectură, ci cu una de film. Câteva din scurtmetrajele româneşti de la TIFF 2010. Le voi lua pe rând.


"Trenul foamei", în regia lui Viorel Timaru, 2010, cu Mircea Andreescu şi Silviu Debu. Singurul din cele patru văzute aseară, care, după scenariu nu mi se părea deloc atractiv. Mare surpriză. Nu de scenariu, receptorii mei îşi fac mai departe treaba în mod profesionist, prin urmare, lucrurile s-au desfăşurat ca la carte, sau mai bine zis ca în paginile ziarelor care la momentul respectiv au relatat cu tentă de senzaţional cum anumiţi pensionari-veterani de război îşi folosesc permisul gratuit CFR ce le dă drept la însoţitor pentru a însoţi diverşi călători, care, în schimbul acestui serviciu plătesc doar jumătate din călătorie, la care se adaugă reţeta de succes din "Scent of a Woman". Mare surpriză actoricească. Mircea Andreescu. BebeBebe şi Doamna Doamna l-au lăudat intens după "Întâlnirea" de la Nottara, eu însumi lăsându-mă convins de performanţele sale actoriceşti din "A fost sau n-a fost". Dacă ceva te face să priveşti cu uimire povestea pensionarului-afacerist din "Trenul foamei", acest lucru se datorează splendidei interpretări a actorului Teatrului Dramatic "Sică Alexandrescu" din Braşov. Naturaleţea acestuia este dezarmantă, profundă, elipsoidală şi mai presus de toate acestea, perfect dispecerată. Judec la rece şi totuşi nu mă pot abţine să nu constat că avem un actor imens, jucat insuficient şi cu un potenţial inepuizabil, Mircea Andreescu, care face ca vârsta a treia să pară minunată şi atrăgătoare.


Regia lui Viorel Timaru este superbă câtă vreme este populată de Mircea Andreescu, în prezenţa căruia debutantul Silviu Debu intră cu dreptul în block-startul tinerilor actori români de perspectivă. Regizorul "suferă" de un bun simţ estetic care îl ajută să nu cadă în capcanele facilului, câtă vreme actorii îl susţin, prin urmare, chiar dacă previzibil scenariul, maniera sa de a conduce lucrurile din străfundurile umbrei încă ţine deschise porţile surprizelor.


De ce vă recomand "Trenul foamei" printre cele mai bune scurt metraje româneşti 2010? Pentru Mircea Andreescu şi o poveste cuceritoare, chiar dacă aproape la toate segmentele rescrisă.

Un comentariu:

Viorel Timaru spunea...

Multumesc frumos de aprecieri, cred ca au fost printre putinele vorbe bune pe care le-am primit despre film, mai ales de la cineva pe care nu-l cunosc. E drept, n-au fost nici injuraturi, dar a fost... multa tacere.
Cat despre "unul dintre cele mai bune scurtmetraje ale anului", iata ca filmul n-a primit nici macar nominalizare la Gopo, prin urmare nu e nici macar printre primele 5.
Multumesc inca o data si succes cu blogul... si in general.


Pleased to meet you, hope you guess my name...