duminică, iulie 31, 2011
Adevăruri nescrise despre românismul și umanitatea lui Leo Messi
Yoohoo and friends - din lumea celor care la noi nu cuvântă
Despre inocenții care devenim cu toții
sâmbătă, iulie 30, 2011
Despre flegmă
Câteva amănunte care mă supără zilnic, de pildă, că românul este singurul cetăţean din Europa care scuipă pe stradă. Am să vorbesc cu doctorul Viorel Alexandrescu de la Institutul Cantacuzino, care are posibilitatea să creeze un mic spot de televiziune, care ar trebui dat câteva minute zilnic.
Ar fi suficient să arate un tuberculos care a scuipat pe stradă, urmat de un cercetător care culege flegma şi o pune sub microscop. Toţi scuipaţii ăştia îi ducem acasă în fiecare zi. Pe străzile noastre nu ştii dacă eşti mai norocos să calci pe un căcat de câine sau pe un scuipat omenesc.
duminică, iulie 24, 2011
Oricum te mănâncă porcii - din tabloide...
Tot așa, confom Click, dacă nu ești frumos conform standardelor intitulate ”de România” ești nu mai bun de pus la zidul infamiei. Acești formatori de opinie au publicat ieri un ”articol” (mult spus) despre ”Cele mai urâte ipostaze ale lui Amy Winehouse”. În schimb numai fotografii minunate cu ”fata cu părul de foc”. Billie Holiday, departe de un model de frumusețe, care a împărtășit un destin cam la fel de tragic ca al lui Winnehouse a rămas în conștiința publicului prin cele câteva fotografii în care strălucește, justificându-și astfel renumele de Lady Day. Holiday, ca și Winnehouse au fost iubite pentru muzica lor și nu pentru frumusețea lor. Dar noi le confundăm, pentru că altfel, chipurile, nu mai e show business. Inna noastră de pildă e ”sexy și frumoasă”. Mi-a fost suficientă reclama la Pepsi (cea cu ”că nici nu ai nevoie de noroc”) ca să înțeleg cât este de sexy și de bine proporționată diafana Inna. A cărei voce este cu mult mai bună decât cea a regretatei Winnehouse? Să fim serioși, nici vorbă. Românul nostru cu cultură de click, pentru că va trebui să ne învățăm cu acest loc comun - cultura de click - le urăște în egală măsură pe Amy Winehouse și pe Lady Gaga. Pentru că i-a șocat prin ceea ce aleg să fie, nu prin ceea ce sunt alese să fie. Adică niște cocote ieftine, care ard la foc mic și trăiesc o viață, fără sens. Ele ard repede. Mai precis una a ars. Dar cum a ars... Fără comentarii... Am citit pe site-uri care anunțau moartea lui Winehouse injurii și urări de a-i călca pe urme și Lady Gaga. Să se ducă naibii toate femeile talentate și să ne rămână Inna, care nu se distinge cu nimic.
miercuri, iulie 20, 2011
Odobeşti, Atlantida din apropiere
Iorga s-a ocupat puţin de etimologia oraşului, pornind de la eterna şi fascinanta transhumanţă. Neolitic sau nu Odobeştiul şi-ar putea moşteni numele de la cuvintele turcesti „ODO"=casă şi „BEŞTI"=cinci, un soi de “cinci case”. Astăzi cam tot atâtea case în adevăratul sens al cuvântului întâlneşti, restul fiind ruinele unor vremuri prospere. Cimitirele stau mărturie, atât cel evreiesc, cât şi cel ortodox. În orice caz, cel mai liniştit dintre acestea este cel evreiesc care, cinic sau nu îi aşteaptă pe ultimii şase locuitori ai oraşului, care se încăpăţânează să stea mărturie că la un moment dat aici exista o comunitate evreiască prosperă (de manufacturieri în principiu – îmi amintesc de ovreiul Willy, pe care bunicul îl tachina cum că din zgârcenie îi puţine puţin gaz în sifoane), cu gutui la ferestre, sinagogă şi cimitir… Dacă ipoteza lui Iorga poate fi uşor combătută din lipsă de dovezi istorice, faptul că la 1227 aici a existat “capitala” Cumaniei catolice – Civitas de Mylco, constituită în sudul Moldovei este o certitudine. În 1241 marea invazie mongolă face una cu pământul acest prosper centru. Vin ulterior teutonii care ridică pe Şarba cetatea Kruceburg (Kreuzburg). Ulterior, pe temelia acesteia este ridicată cetatea Crăciuna care în 1482 este investită de Ştefan cel Mare cu rol important în apărare zonei de atacurile otomane. Deşi atestat documentar abia la 1626, într-un contract de vânzare de pământuri din vremea domnitorului Miron Barnovski, în care este amintit „socrul popii lui Toader din Odobeşti”, aici în secolul XIII se afla o aşezare răzăşească. În 1670 Iordache Cantacuzino ridică aici prima biserică – Ovidenia. Razeşii la rândul lor zidesc pe Măgura mănăstirile Buluc şi Tarniţa. În 1732 se sfinţeşte Biserica Naşterii Maicii Domnului, iar în 777 negustorii cazaci sfinţesc şi ei propria biserică – a Apostolilor Petru şi Pavel. În secolul al XVII-lea - al XVIII-lea apar în localitate negustori greci, armeni şi cazaci (cazaclii), iar la sfârşitul secolului al XVIII-lea se aşează aici şi numeroşi evrei. Negustorii cazaclii deţin mult timp o poziţie privilegiată, ei fiind cei ce stabilesc preţul vinului. Între1834-1839 domnul Mihai Sturza reamenajează Beciul domnesc de vinuri, existent încă din vremea lui Ştefan cel Mare.
Chiar dacă nu în Odobeşti, mai precis în satul Bonteşti, se află fostul domeniu al boierului Dimitrie Simionescu Râmniceanu, încă nerestituit şi somptuosul cavou al acestuia, devenit astăzi cameră mortuară. Ca să vedeţi ironie a sorţii, Lucreţiu Pătrăşcanu, nume aproape predestinat la abuz, preotul paroh, este responsabil de acest lucru… Cred că am uitat însă să vă spun cine e Dimitrie Simionescu Râmniceanu. Nimeni altul decât Tănase Scatiu, personajul lui Duiliu Zamfirescu şi el fiu al Vrancei. Aviz amatorilor: DUILIU Zamfirescu şi nu “duliu”, cum am avut privilegiul să citesc pe te miri unde…
Revin cu detalii şi cu imagini ale “întoarcerii acasă”.
joi, iulie 14, 2011
Bună ziua, îmi permiteţi să vă pamfletez puţin?
PARODÍE, parodii, s.f. 1. Creaţie literară în care se preiau temele, motivele şi mijloacele artistice ale altei opere literare sau ale unui autor în scopul de a obţine un efect satiric sau comic. 2. Imitaţie neizbutită, inferioară sau caricaturală a unui prototip, a unui original. ♦ P. ext. Bătaie de joc. – Din fr. parodie.
parodíe s. f., art. parodía, g.-d. art. parodíei; pl. parodíi, art. parodíile
PARODÍ//E ~i f. 1) Creaţie literară (muzicală sau plastică) în care se imită şi se deformează în mod voit elementele cele mai caracteristice ale operei altui autor, pentru a obţine efecte satirice sau comice. 2) Imitaţie nereuşită sau fără valoare a unui original; caricatură. [G.-D. parodiei]] /
Din ce în ce mai mulţi confundă în presă parodia cu reîncarnarea sau cu imitaţia şi de cele mai multe ori aceste lucruri trec neobservate. Există însă şi cazuri când penibilul doare şi iese mai abitir în evidenţă. Cum ar fi acesta de astăzi, când în pagina Cancan, aici
unul haios din cale afară. Asta ar fi fost o parodie, dar altfel, rămâne un banal pamflet porno. Util, eventual pentru cei care au fantezii secsuale cu Gaga, însă în acelaşi timp abundă şi de realism, fiindu-le clar că nu vor avea nici odată ocazia să îşi consume aceste fantezii cu Gaga în persoană. Actriţa în cauză are statutul de "pamfletatoarea" lui Lady Gaga. Pentru pamflet nu îţi trebuie copyright. Nu o să vedeţi niciodată pe cineva că vă întreabă: nu vă supăraţi, doriţi să vă pamfletez? Pentru asta nu vă trebuie acceptul nimănui. Pentru parodie da! Şi vă mai trebuie şi un precedent, în acelaşi gen.
"Fals intelectual" - sentinţa care onorează
Elena Ceauşescu. 'Telectuala! S-a scos. Savanta de renume mondial. Falsa intelectuală. Cui îi pasă? E mişto chiar şi momentul prezentării. Întinzi mâna şi spui: Fals intelectual, cu fals spus repede cât să nu se înţeleagă mare lucru din el. Nimeni nu te va întreba: ce fel de intelectual? Gata, te-ai scos. Te ştie lumea întreagă de intelectual. Ai şi dovada, un proces verbal şi o sentinţă prin care eşti trimis la răcoare. Aoleu, maică, se mai face canalu şi azi? Trimit ăştia intelectualii la canal. Dacă Ceauşeasca ar mai fi trăit, bag mâna în foc că i s-ar fi zis "savanta". Credeţi că s-ar fi simţit jignită? Vă înşelaţi. Numai cei cărora "intelectual" li se pare din start peiorativ s-ar fi dat de ceasul morţii. Cu mine, de pildă, dacă îmi spuneţi "dom' inginer" sau "dom' doctor" aţi închis ambasada. E drept, mai îmi zice BebeBebe din când în când "domnu doctor...", că sunt bărbat de "doctoriţă", dar cuvintele acestea nu mă doare... Rămâne în familie!
duminică, iulie 10, 2011
Lucian Bute - fals tratat despre un sentiment
A face through a window
Crying in the night
The night goes into
Morning, just another day
Happy people pass my way
Looking in their eyes
I see a memory
I never realized
you made me so happy, oh Mendy
Well you came and you gave without taking
but I sent you away, oh Mendy...
sâmbătă, iulie 09, 2011
SENZAȚIONAL! - Grecia într-un videoclip sud-coreean
marți, iulie 05, 2011
Simona Sensual, colagen şi body colage
Mai mult, vedeta a postat o fotografie în care apare goală, doar cu câteva fotografii cu fotbaliştii de la Steaua şi nu numai.
În dreptul imaginii apare şi o explicaţie: Fan Steaua.