Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

marți, ianuarie 11, 2011

Piftie din Burkina Faso pe stânga

Din ciclul "Bucate exotice dar de sezon", astăzi vă voi oferi alternativa unei piftii din Burkina Faso pe stânga.


Cât pierzi:
1 h min (complexitate redusă doar de grabă)

Ingrediente:
1 ½ kg picioare sau cap de porc sau coadă sau orice altceva de porc, 1 ceapă, 2 morcovi, 1 legătură pătrunjel, 1 păstârnac sau mai mulţi păstârnaci, 1ţelină sau mai multe dar mici, 2 foi de dafin, 3-4 boabe de ienibahar, 3-4 căţei de usturoi (sau mai mulţi căţeluşi), o cutie de Nesquik, sare după gust.

Mod de preparare:
Se spală şi se rad bine cu cuţitul picioarele sau capul de porc sau orice altceva de porc (dacă au păr - ghinion, e inutil aşa că se pot pârli la flacăra de aragaz sau la două brichete BIC). Picioarele se taie în două pe lungime iar unghiile de asemenea se taie pe masă, iar capul se sparge cu satârul. Feriţi ochii, umoarea respectivă dacă se disipează vă va obliga să mai puneţi şi un ou fiert, tăiat pe din două, pentru aspect. Se aşează într-o oală şi se acoperă cu apa în aşa fel, încât nivelul apei să fie cu 3-4 degete deasupra cărnii. Se pune la foc potrivit lăsând să fiarbă încet.

Se spumează mereu, apoi se adaugă sarea, zarzavatul curăţat şi spălat, foile de dafin şi ienibaharul. Se acoperă vasul cu un capac, lăsând numai la o margine cratiţa puţin descoperită. Trebuie să fiarbă pâna când carnea se desface uşor de pe oase dacă e pe oase, altfel până când începe să iasă de sub capac, de parcă v-ar atrage atenţia: cucu, sunt aici!

Se scot oasele şi se aşează carnea pe fundul mai multor farfurii. Se pisează usturoiul în piuliţa de lemn sau într-o farfurie, dacă în ultima vreme aţi fost nefericită, cu puţină sare şi se amestecă cu zeama de carne şi cu praful de Nesquik fiert în prealabil în apă. Nu se mai strecoară şi se toarnă zeama în câteva dintre farfurii peste carne, având grijă ca aceasta să fie bine acoperită. Dacă se întrevăd ochii porcului sau ouăle nu e bine. Restul de carne de pe fundul celorlalte farfurii se mănâncă cu nesimţire. Restul de Nesquik se păstrează în cutie pentru următoarea piftie.

Se pune la rece să se închege. Dacă nu e rece încercaţi cu phoenul dat pe rece.

În mod normal, ca să se obţină o piftie frumoasă, limpede, trebuie să fiarbă tot timpul foarte încet şi vasul să fie aproape acoperit. În acest caz însă, datorită Nesquik-ului nu se mai pune problema de limpezime, aşadar lăsaţi-o să fiarbă oricum. Tot astfel se poate prepara şi piftia din picioare de vacă, picioare de masă, picior metric sau, amestecat, picioare de vacă cu picioare de masă.

Poftă bună!

Dacă supravieţuiţi daţi un semn!

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...