Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

vineri, octombrie 09, 2009

Herta Muller "resenzaţionalizează" presa din România

Din an în Paşte presa românească redevine senzaţională. Nu, nu vreau să insinuez nici că din când în când Simona Sensual ne demonstrează că ne-am înselat, că este de fapt tobă de matematică, de Kierkegaard şi de bun simţ şi nici că în sfârşit o găsim pe Elodia, ci pur şi simplu că se întâmplă la un moment dat, graţie unor stimuli externi ca senzaţionalul nostru mioritic disperant de un deceniu şi ceva să îşi plece resemnat capul în instanţa unor nume proaspete. Defel proaspete în adevăratul sens al cuvântului, noii protagonişti ai senzaţionalului în cauză sunt de fapt figuri de luptători, personalităţi evidente care de cele mai multe ori o viaţă întreagă nu au pus botul la compromisurile facile doar de dragul tapetului. Au muncit cu dârzenie aproape din vocaţie, neinteresaţi de faptul că nu vor fi niciodată celebri. Înclin să cred din ce în ce mai mult că "celebritatea" este un deziderat al complexaţilor. Acum este momentul ca aceşti oameni să o dea la o parte şi pe Sexy Brăileanca şi pe Naomi şi pe Piticul Sexy, uneori chiar şi concertul Madonnei poate să treacă în linia a doua pentru că senzaţionalul românesc devine internaţional. Este, cred eu, un moment de luciditate al presei de scandal din România, în care se realizează concret că Sexy Brăileanca nu va deveni niciodată vedetă internaţională iar Fernando de la Caransebeş va rămâne pe vecie gravitând cam pe acolo pe unde îi este locul.

În aceste momente se produce epifania. Îi descoperă ziariştii noştri, în realitatea deloc conectaţi în concret pe Herta Muller sau pe Rareş Dumitru. Mândrie naţională. Mi se face greaţă, una dintre acelea care nu cunoaşte antidot. De ieri de la prânz tot românul e mândru de Herta Muller. De ieri seară tot românul a aflat cât de greu trăieşte sabreurul român şi ce eforturi fantastice fac toţi aceşti sportivi pentru a face adevărata performanţă. Ne amintim din nou de Mihai Covaliu pe care ne grăbim să îl numim "un geniu" al antrenoratului. Mâine îl vom uita cu siguranţă. Din vina cui? A lui Mihai Covaliu, fireşte. Nu are stofă de VIP. De scandalagiu. De Senzaţionescu. L-am cunoscut pe domnul Covaliu, şi spun asta tocmai pentru a scoate în evidenţă faptul că nu sunt la pertu cu acest mare sportiv român acum vreo 5 ani cu ocazia TIB-ului. Agenţia Naţională pentru sport avea acolo un stand unde invitase mai mulţi sportivi români să i se alăture. A venit Leonard Doroftei, toată floarea gimnasticii româneşti, Nadia şi Mihai Covaliu. Mihai Covaliu nu ieşea cu nimic în evidenţă. Purta o geacă de blugi şi trecuse în plimbare, de mână cu prietena sa (la ora aceea). După ce a stat puţin pe canapea, a dat autografe şi s-a întreţinut cordial cu toţi cei care îi solicitau părerea (ca şi ceilalţi sportivi români prezenţi), domnul Covaliu şi-a luat prietena şi a ieşit la plimbare în Parcul Herăstrău. Apoi a revenit, a mai stat o vreme şi a plecat iar. Seara, la închiderea standului, cine se plimba cu prietena sa de mână prin acelaşi parc Herăstrău. Tot Mihai Covaliu. De ce ar prezenta interes pentru presa noastră "senzaţională" un astfel de om? Răspunsul meu agresiv: DELOC.

Cât despre Herta Muller, astăzi aceasta este pe buzele tuturor. Am ajuns să fac alergie la Herta Muller. Scenariul acesteia la "Vulpe-vânător" nu a impresionat pe nimeni ca acum. Era realist şi tragic până la lacrimi. Ne săturaserăm de aşa ceva. Acum ne place. Ne grăbim să dăm filmul lui Stere Gulea după scenariul recent laureatei cu Nobel la ore dintre cele mai ciudate. Am renunţa şi la ştiri pentru filmul cu pricina. Suntem mândri de Herta Muller. Româncă de-a noastră ca şi Johnny Weismuller, Edward G. Robinson sau Irving Layton.

Sunt extenuat. Vreau o pauză de Herta Muller, Mihai Covaliu şi Rareş Dumitru. E timpul să ne întoarcem la freak-show-ul nostru cotidian. Trăiască Elodia! Sper că dacă mă aude nu mă va şi asculta, pentru că altfel chiar risc să devin Senzaţionescu. A mai făcut unul asta cu Lazăr şi de atunci nu îl mai uită nimeni...

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...