Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

joi, octombrie 15, 2009

Fotbalistul formerly known as Mutu

Ieri, în timpul meciului România-Insulele Feroe TVR a difuzat o reclamă la Ursus în care figura Mutu, chiar dacă, ce coincidență tristă, acesta nici măcar nu făcuse deplasarea acasă alături de echipa națională. În ultima vreme citisem destule de rău despre Mutu, ceea ce nu pot spune că m-au influențat prea tare, dat fiind că întotdeauna mi s-a părut că omul ăsta nu are ce căuta printre idolii tinerei generații. Toate comparațiile cu Hagi, întreaga pleiadă de laude la acestui băiețaș mi s-au părut întotdeauna umflată cu pompa, când singurul lucru care s-ar fi putu spune despre Mutu ar fi fost că la nivel uman nu contează iar ca sportiv este peste mediocru. Faptul că din când în când lui Mutu îi iese mai mult de un dribling în lanț, sau că din când în când introduce mingea în plasă și nu ratează un penalty nu mă poate convinge că ar fi prea multe de capul acestui fotbalist.

Prin urmare aseară m-am uitat la Mutu, într-o reclamă și atunci mi-am adus aminte de toate celelalte din occident, în care, o anumită vedetă devine imaginea campaniei, și, de ce nu, un role-model. Din câte știu omul respectiv primește o căruță de bani nu doar pentru ”rolul” în care apare câteva secunde sau pentru cine este, ci și pentru ce are de gând să fie. Răspunsul e simplu: o parte considerabilă din suma pe care o primești este pentru consecvență. În cazul nostru, Mutu nu s-a dovedit deloc consecvent, încetând să mai reprezinte un model. O companie serioasă de afară i-ar cere înapoi banii, exact cum au făcut cei de la Chelsea după scandalul cu liniuțele pe năsuc. Dar Ursus nu este o companie serioasă. Ca să nu mai spun ce șoc ar fi pentru Mutu dacă cei de la Ursus ar cere restituirea banilor, mai ales câtă vreme acesta trăiește cu convingerea că ar fi fost ales datorită calităților sale de ”actor”: E mai grea viața de actor decât cea de fotbalist.

Dragă Mutule! Ai jucat în reclama Ursus pentru imagine, nu pentru talentul tău inestimabil, depășit doar pe alocuri de performanțele lui Laurence Olivier. Din nefericire pentru tine, dacă nici măcar ca fotbalist nu faci două paralele, poate ar trebui să pui bazele unui sindicat și să îi păstorești pe toți cei care, ca și tine, consideră că e suficient să existe pentru ca fiecare concetățean să le doneze câte un Euro. Prietenii știu de ce.

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...