Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

miercuri, august 06, 2008

Primele graffiti-uri

Termenul iniţial de grafitti făcea referire la inscripţiile sau desenele figurative descoperite pe zidurile vechilor morminte sau ruine, cum ar fi la Catacombele Romei sau la Pompei. Termenul a evoluat spre a include orice motiv grafic aplicat pe anumite suprafeţe, într-o manieră considerată vandalică. Singura sursă cunoscută de apartenenţă a limbii safaite este de natură graffiti: inscripţii zgâriate pe suprafaţa stâncilor din deşertul predominant bazaltic din sudul Siriei, estul Iordaniei şi nordul Arabiei Saudite. Limba safaită datează din secolul 1 a.d până în secolul 4 a.d.

Primul exemplu atestat de graffiti în "stil modern" s-a păstrat în Efes, oraş din Grecia antică. Ghizii locali consideră că este vorba despre o reclamă pentru prostituţie. Plasat în apropierea unui mozaic şi a unei poteci de piatră, graffiti-ul cu pricina indică o urmă de palmă sub formă de inimă, alături de o urmă de picior şi de un număr. Se crede că acest lucru trebuia să indice apropierea unui bordel, amprenta palmei simbolizând plata.

Vechii romani ciopleau graffiti-uri pe ziduri şi monumente, câteva exemple păstrându-se în Egipt. Erupţia Vezuviului a conservat graffiti-uri în Pompei, printre acestea blesteme în latină, incantaţii magice, declaraţii de dragoste, alfabeturi, slogane politice şi celebre citate literare. Una dintre inscripţii menţionează adresa unei femei pe numele său Novellia Primigenia din Nuceria, o prostituată de o mare frumuseţe, ale cărei servicii erau mult solicitate. Un alt graffiti semnifică un falus alături de textul: 'mansueta tene': "Manevrează cu grijă".

Dezamăgirea în dragoste a fost şi aceasta aşternută pe zidurile antichităţii:

Quisquis amat. veniat. Veneri volo frangere costas
fustibus et lumbos debilitare deae.
Si potest illa mihi tenerum pertundere pectus
quit ego non possim caput illae frangere fuste?

Cine iubeşte pleacă-n iad. Aş vrea să-i rup coastele lui Venus
cu un toiag şi şoldurile să i le îndoi.
Dacă ea îmi poate frânge inima fragilă
de ce să nu-i sparg şi eu ţeasta debilă?
-CIL IV, 1284.

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...