Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

sâmbătă, decembrie 17, 2011

Iulian Canaf - adevărata Voce a României (după părerea mea)...

Asta e la cald, de fapt la fierbinte. Tocmai ce s-a terminat semifinala de la Vocea României, singurul concurs de acest gen pe care mi-am făcut timp să îl văd. După cum observați la acest post am și pus una dintre puținele fotografii ”personalizate” din întregul meu blog. Motivul este unul singur: Iulian Canaf, vocea merită asociat cu Iulian Canaf omul. Faptul că Iulian Canaf a fost eliminat îmi confirmă previziunile logice care încă o dată au supus sentimentul. Atât Canaf cât și concurentul său direct meritau să își dispute finala. Favoritul meu însă nu avea cum să câștige din următoarele motive:
- în România industrie muzicală nu există,
- Vocea României este un concurs popular și nu unul ”de specialitate” și chiar nu îmi pasă acum dacă jignesc pe cineva.


Dacă am fi avut o industrie muzicală puternică, măcar după modelul german, dacă nu după cel american, astăzi Canaf ar fi fost votat de spectatori. Pentru că se presupune că am fi avut o puternică nișă a iubitorilor de jazz, blues, spirituals și tot fusionul care le înglobează pe acestea, care, evident și-ar fi susținut favoritul.


Argumente de genul ”Canaf e un acrobat” sau ”un măscărici muzical” au un sâmbure de adevăr, dar mistifică realitatea. Canaf este într-adevăr un acrobat al feelingului muzical și un măscărici al curții, care deține întotdeauna adevărul muzical, rostit, e drept, în cheie neobișnuită. Diferența dintre mine și cei care l-au susținut pe Dragoș Chircu este că între noi, eu m-aș duce la un concert Canaf din dorința de a-l asculta 2 ore iar ei doar pentru că îi amuză sau pentru că va cânta cele câteva hituri care i-au sensibilizat. Ei ar ieși din sală după ce și-au satisfăcut curiozitatea, eu aș sta până la capăt și tot nu m-aș declara sătul de invenitivitatea acestuia. În schimb nu se vor duce la concertele Dragoş Chircu, pentru că, până la urmă şlagărele sale pot fi chiar downloadate şi ascultate şi în casă, în timp ce fac mâncare sau secs. Eu ascult în continuare Screamin' Jay Hawkins, album după album, suporterii lui Chircu numai ”I Put a Spell On You” și asta mai ales pentru că este una dintre puținele sale piese devenită hit grație unei alte interpretări. Am făcut această comparație din dorința de a transmite un mesaj: pentru mine Iulian Canaf este ”Screamin' Jay de România” și adevărata Voce a României. Nu vorbesc acum despre voce sau disciplină vocală, ci despre nou și originalitate. Cred că Vocea României trebuie să fie un artist care aduce noul și nu unul care conservă clasicul, și care, dacă nu primește piese speciale se pierde în peisaj. Iulian Canaf este ușor recongnoscibil indiferent ce ar cânta, Dragoș Chircu este virtuos vocal, dar fără nimic care să îl scoată în evidență. Este doar un artist corect. Așadar cred că România merită o voce de novator și nu de conservator.


Acum închei. Poate că nu o să mai auzim multă vreme nimic de Canaf. Poate că acest concurs va fi câștigat de Dragoș Chircu. Poate că nu vom mai auzi niciodată de Dragoș Chircu solistul, nici măcar în România. Peste hotare îți trebuie mai mult decât o simplă voce corectă. Iar acest mai mult îi lipsește lui Dragoș Chircu. Ce văd special la Dragoș Chircu într-un concert live, dincolo de un artist care stă încremenit la microfon? Ce văd special la Canaf într-un live? O risipă de energie și cântece pe care la fiecare concert ni le va cânta altfel. Înclin însă să cred că de-abia acum Canaf este gata să spargă piața muzicală. Nu în România, însă. Sunt gata să pun pariu cu voi, pe ce vreți voi! Aștept mizele. Singura condiție e să fie mari, altfel nu mă interesează. Argumentul meu se numește Pavel Stratan! Cine cunoaște povestea mă va înțelege de ce mi s-a urcat la cap că le-aș cam avea cu previziunile de marketing muzical! ...

4 comentarii:

fc spunea...

argument 100% corect
cred ca totusi il vom revedea, fiind singurul dintre ei care cred ca a aratat ceva ;)
dpmdv

Georgiana spunea...

Sunt foarte de acord, dar sa vezi ce indrajiti sunt unii impotriva sa... Incerci sa vorbesti cu ei, sa le spui ca da, Dragos canta bine, e ok, dar nu aduce nimic special, nu aduce niciun pic de traire, de sentiment... E o voce buna printre multe voci bune si cam atat... Canaf, in schimb, e special... Cel mai tare m-a deranjat cand "marii critici muzicali" au inceput sa compare jazz-ul cu manelele si pe cei care asculta jazz cu cei care umplu de like-uri videoclipurile cu manele de pe Youtube. Mi se face scarba, sincer... Si da, in Romania jazz-ul e mult prea putin promovat. Daca ar fi dupa mine, as face in fiecare oras mare macar un bar micut, intim, in care sa pot asculta la orice ora din zi si din noapte tot ce imi pofteste inima din acest gen, nu doar "Miercurea de la 20 la 00". E trist, tare trist...

Vasile Sensual spunea...

Georgiana - din nefericire fenomenul mi-e foarte cunoscut, acesta este chiar motivul pentru care am luat atitudine. Intotdeauna vor exista astfel de pareri, periculos va fi momentul in care noi, cei cu altfel de gusturi nu ne vom mai spune punctul de vedere. Dupa mine Vocea Romaniei este Canaf si asa ii voi spune de acum multa vreme.

Vasile Sensual spunea...

fc - Si eu cred ca il vom mai auzi pe Canaf. Cred ca acest concurs l-a ajutat sa devina mai vizibil decat era, pe o piata in care nu existi daca nu te faci vizibil, de regula prin scandaluri. Canaf a reusit prin muzica si de-acum incolo totul depinde iubitorii jazz-blues pentru a-l propulsa acolo unde ii este locul.

P.S.
Stiam eu ca si pentru tine muzica buna e o provocare si nu o coloana sonora...


Pleased to meet you, hope you guess my name...