Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

marți, ianuarie 17, 2012

Bicentenar Carol Popp de Szathmáry, erou episodic şi în "Zilele regelui" de Filip Florian

Bicentenar Carol Popp de Szathmáry
Marţi, 17 Ianuarie 2012 18:00
Institutul Cultural Român de la Budapesta(1146 Budapest, Izsó u. 5.)

Cu ocazia a împlinirii a 200 de ani de la naşterea artistului fotograf Carol Popp de Szathmáry Institutul Cultural Român din Budapesta, în colaborare cu Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR), organizează o expoziţie omagială cu fotografii originale prezentate de Attila Molnar şi exponate digitalizate, realizate de AAFR. Vernisajul va avea loc în data de 17 ianuarie 2012, ora 18:00, la sediul ICR Budapesta din strada. Izsó nr. 5.

Carol Popp de Szathmáry, pictor, grafician transilvănean, pionier in arta fotografică, s-a născut pe 11 ianuarie 1812, la Cluj şi a trecut în nefiinţă pe 3 iulie 1887 la București. A fost primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român, fotograful oficial al domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi al regelui Carol I. În anul 1843 a realizat primele dagherotipii, iar după o perioadă de cercetare a făcut şi primele tabotipii. Între 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii care ilustrează, printre altele, întâlnirea lui cu Franz Liszt în Pisa, călătoriile lui în Turcia şi în Rusia etc. Este recunoscut de mulţi specialişti ca fiind primul fotojurnalist de război, fotografiind o perioadă îndelungată Războiul Crimeei. Carol Popp de Szathmáry este considerat ca unul dintre primii 10 fotografi din Europa. Pe lângă Războiul Crimeei, Carol Popp de Szathmáry, a fotografiat şi Războiul de Independenţă (1877-1878). Ziua naşterii sale a fost declarată Ziua Artei Fotografice în România.

Expoziţia va fi vernisată de Ştefan Tóth, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, urmată de o prelegere despre viaţa şi munca artistului, susţinută de Attila Molnár, cercetător al vieţii şi muncii lui Carol Popp de Szathmáry, care va prezenta pe lângă prelucrări digitalizate şi lucrări originale ale marelui artist fotograf.

Expoziţia va fi deschisă între 17 ianuarie şi 29 februarie 2012.



Ca şi curiozitate livrescă, legată de personalitatea şi notorietatea artistului Carol Popp de Szathmáry, mi se pare interesant să postez mai jos, un citat din "Zilele regelui", după mine unul dintre cele mai valoroase şi interesante (nu neapărat ca tramă, cât ca estetism intrinsec al textului) volume de literatură românească contemporană, de Filip Florian, unde se regăseşte portretul lui Carol Popp de Szathmáry. Inedit!

"S-a răsucit tuşind, cu palmele la gură, şi a dat de Carol, nu de prinţ, ci de-un altul, cu privirea şi tandră şi zeflemitoare.
Iar Carol, acela, purta redingotă cu revere late, jiletcă în dungi, cămaşă albă, barbă tunsă rotund, ca un fel de guler, mustaţa tăiată scurt şi ghete cu două rânduri de catarame, avea ochii umflaţi şi fără gene, pieptănătura pe spate, buzele crăpate şi, prin toate trăsăturile lui, o figură de sturz sătul."
(p. 110)

(…)

"Carol, acela, s-a ridicat, a înclinat capul şi a luat-o la fugă, oprindu-se lângă o neasemuită maşinărie fixată pe un trepied robust şi învelită cu furnir de mahon, pe lateralele căreia stătea scris „pictor şi photograf al Î.S. Domnitorului”, oscilând şi el, în alergare, între numele lui adevărat, Carol Popp de Szathmari, şi cel dat de modă şi dichis, Charles Szathmáry
."
(pp. 113-114)

Filip Florian – Zilele regelui, Editura Polirom, Iaşi, 2008

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...