Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

miercuri, iunie 30, 2010

Scouteri români pentru fotbalul românesc!

Se desfăşoară Campionatul Mondial din Africa de Sud şi nu aş vrea să se creadă că nu m-am implicat, la un nivel mult mai decent ca în alţi ani, e drept, în acest "spectacol" de imagine, marketing şi în ultimul rând sportiv. Am suferit puţin după eliminarea Angliei, în schimb am reuşit să trec peste şi să văd partea plină a paharului, bilanţurile. Chiar dacă este încă în desfăşurare, nu mi-e foarte greu să trag câteva concluzii cu privire la "surprizele" din acest an. Cea mai importantă, care mă face să scriu acum este slaba prestaţie a echipelor europene, în comparaţie cu nivelul mai ridicat al celorlalte continente. Dacă unora li se pare că în 2010 nivelul fotbalistic mondial a crescut va trebui să îi dezamăgesc, spunându-le că se înşeală. Este vorba despre o iluzie generată de deziluzia europeană. Echipe de renume precum Italia sau Franţa (o satisfacţie totală pentru mine prestaţia Franţei!!!) au plecat acasă din grupe, altele, precum Anglia, Danemarca sau Portugalia etc., în turul imediat următor. În schimb au impresionat Coreea de Sud, Japonia, Ghana (oarecum de aşteptat) şi constant, dar parcă mai mult ca în ediţiile trecute Chile, Brazilia sau Argentina. Aparent lucru de înţeles. În profunzime însă explicaţia este simplă. Fotbalul naţional european este în scădere de formă în primul rând datorită lipsei de interes cu privire la valorile naţionale. Nu este de mirare acest lucru, cel puţin pentru englezi, al căror fotbal îl cunosc ceva mai bine, câtă vreme potentaţii ruşi au cumpărat "valori" din toate aceste ţări care anul acesta au ieşit în evidenţă. În loc să încurajeze valorile interne, deloc puţine, s-a preferat cumpărarea pe bandă rulantă a unor nume din fotbalul Americii Latine sau Asiei, iar pe fondul acesta iată, aceste echipe strălucesc acum la Mondialul Sud-African.


Acest lucru are repercusiuni directe şi asupra fotbalului românesc, în colaps şi nu datorită lui Răzvan Lucescu, cum mulţi s-au grăbit să afirme. Citeam deunăzi că Rapidul se laudă cu "mari" achiziţii pentru viitorul sezon. Stranierii Veronesi (128.000 Euro pe an), Rui Duarte, Ezequias, Marcos Antonio, alţi "doi trei jucători de la Mondial", după spusele lui Dinu Gheorghe, despre care pot să pariez că nu sunt din Europa. Este şi normal să nu mai avem valori interne, când legea o fac stranierii. A nu se înţelege greşit, nu sunt naţionalist (absolut deloc) şi nici nu am fost până de curând un fan al legii Bossman. Poate însă că nu ar fi rea reintroducerea acesteia, câtă vreme echipelor româneşti de club nu le este condiţionată activitatea şi de promovarea jucătorilor români. Nu neg valoarea lui Veronesi şi nici satisfacţia pe care o voi trăi atunci când Rapidul meu de suflet va lua tot (sunt un optimist desăvârşit), cu toate acestea nu pot să pricep de ce nu se promovează tinerii fotbalişti români. Cu 128.000 Euro pe an ar putea fi plătite salariile a unui număr suficient de scouteri, cât să facă de-o echipă capabilă de juniori. Ştiu că există "juniorii Rapidului, dar să fim serioşi. Sunt atâţia tineri capabili în România, mulţi dintre ei dezavantajaţi geografic. Sunt atâtea mari valori fotbalistice ale României care trăiesc mai departe din pensii mizere (de pensii viagere nici nu are rost să discut acum) şi care, cu experienţa pe care o au ar putea asigura anual garnituri din care cel puţin 3 jucători ar putea creşte considerabil nivelul fotbalului intern. Te urci în tren, în avion, în maşina proprie, te cazezi pe rând în fiecare oraş şi sătuc important din România, ce minunat e turismul şi din când în când descoperi câte ceva... Simplu, banal de simplu.


Ce câştigă cluburile româneşti de aici. În primul rând un jucător cu clauză de câţi ani vor ele. În al doilea rând o economie evidentă, dar pe termen lung. Şi în al treilea rând imagine şi popularitate în ţară. Altă soluţie nu am şi nu văd. Altfel, sincer, nu există nici o perspectivă fericită pentru naţionala României în viitoarele 3-4 mondiale. Cât priveşte câştigarea Champions League de către Rapid cu această "minunată" garnitură de stranieri, permiteţi-mi să nu fiu optimist.


Patroni, aduceţi scouteri la echipele de club din România! They will make you proud one day! (e din "Scent of a Woman"!)

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...