Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

marți, mai 10, 2011

L-au ales pe domnu Eminescu...

Dragelor şi dragilor, cred că am reuşit să mai dărâm un mit urban şi să mai eliberez lumea în care trăim de o constrângere chinuitoare, de o idee preconcepută care ne influenţează chiar şi fără voia noastră. Este vorba despre ideea preconcepută conform căreia românul nu ar mai citi poezie. Automat omul se gândeşte la varianta tipărită şi mare greşeală face prin acest mod eronat de percepţie a lucrurilor. E aproape ca şi cum ai spune că românul nu citeşte şi când colo ştim pe dinafară toate înscrisurile de pe ziduri, wc-uri sau stâlpi transformaţi în locuri de panotare. Românul citeşte poezie citeşte multă poezie, numai că nu din cărţi.


Urmăriţi vă rog reportajul de mai jos, pentru a vedea cum, de pildă la ţară "domnul Mihai Eminescu" este pe buzele tuturor. Poezia lui Mihai Eminescu, fireşte, dar nu trebuie exclusă nici proza, doar pentru că domnişoara în cauză nu ar vrea să ne plictisească cu metempsihoze şi cu elucubraţii în jurul lui Dan sau Dionis. Sau Cezara. Fata îşi dă seama că într-un sondaj e bine să fii concis, prin urmare se limitează doar la poezie "domnului Mihai Eminescu". Nu vă întrebaţi prea mult cum de citeşte poezia lui Eminescu când volumele de poezie nu se vând. Totul e pe Internet, numai pe Internet. Tot de aici s-a mai citit şi poezia şi proza lui Mihai Creangă sau muzica lui Adrian Porumbescu, dar importanţa acestora păleşte în faţa valorii poetului nostru naţional, "domnu Mihai Eminescu".


Îmi permit să dau un singur sfat: scrieţi oameni buni poezii, scrieţi în versuri, sau măcar simulaţi versul, pentru că sunt români destui, mai ales la ţară care abia aşteaptă să vă citească, mai ales că au citit mult, mult prea mult din "domnul Eminescu". Oferiţi-le reţete culinare, metode de curăţat argintăria, clasamante din divizia A, care să mimeze versul, prin aşezarea în pagină! În acest mod simplu, îi veţi da viaţă şi lui Adrian Blaga, Sorin Sorescu, Niki Stănescu. România merită această şansă!



Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...