Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste...

joi, mai 21, 2009

Tsonko Tsonev, un bulgar stăpân pe diplomaţia culturală

Întrebare de Quiz: ştiţi cine este Tsonko Tsonev? Până ieri nici eu nu am ştiut, acum sunt mai deştept cu câteva minute deoarece mi s-a elucidat misterul. Dacă vă sună a castravetătă, a bemvetătă sau a planetătă na maimuniti v-aţi apropiat simţitor. Da, este un bulgar, supranumit de către cei de la Manowar "the metal mayor". În 2007 Manowar a cântat la Kavarna în fana unor puhoaie de fani din Bulgaria, dar şi din România, Croaţia... şi datorită lui Tsonko Tsonev, care a primit între timp şi distincţia de "omul anului" în Bulgaria. De altfel pe scenă Joey de la Manowar i-a oferit primarului o chitară Manowar cu toate autografele grupului. O să vă întrebaţi ce mare lucru un concert Manowar în Bulgaria, acum când pe 5 iulie sunt anunţaţi şi la noi, în Bucureşti. Pentru cei care nu ştiu, la Kavarna Manowar a mai doborât un record, dincolo de cel al decibelilor pe care şi l-au depăşit numai şi numai ei de trei ori la rând. Au cântat 5 ore şi 1 minut. Aţi citit bine, nu e o glumă, 5 ore şi 1 minut. Aceasta a fost una dintre surprizele pe care cei patru americani le-au oferit bulgarilor, care mai bine de 30 de ani nu au încetat să spere că într-o zi vor avea şi ei onoarea de a-i găzdui pe "kings of metal". Cealaltă supriză a fost imnul naţional al Bulgariei, reorchestrat de Manowar şi interpretat live în limba bulgară. Asta da onoare, nu vi se pare?

Acum să revin la dilema mea. Avem noi, românii o problemă cu primarii sau cu oamenii de stat? Sunt toţi ai noştri de gusturi îndoielnice, încât, dacă maneaua nu ar fi fost a noastră ar fi făcut cam ca Tsonko Tsonev ca să îl aducă pe Guţă sau Salam la Bucureşti, dar nimic pentru muzica mare? Îmi amintesc de o povestioară cu Havel care i-a scris lui Jagger, invitându-l să cânte în Cehia. Şi atunci Rolling Stones-ii au cântat pro-bono. Şi s-au întors acasă cu avionul preşedintelui Cehiei. Acum Tsonev se dă peste cap şi organizează megaconcertul Manowar. La noi, la presiunile unora cu anumite puteri vine să cânte Baccara sau Boney M (nu am nimic cu aceştia, chiar e loc pentru toţi, dar se pare că alţii totuşi nu au loc...) iar cei mari vin şi cântă cu un uşor sentiment de ilicit. Am ajuns să cred că îmi voi da votul celui care îmi va promite că va aduce numele mari din muzica, încă în viaţă şi că îi va face să plece din România regretând că nu s-au născut aici. Poate că aşa voi şi face. Voi vota candidatul care ascultă Tom Waits şi Nick Cave, uite-aşa, pentru că alţii mari au cam fost, au cântat şi au plecat insuficient onoraţi. Şi ne mai mirăm de ce pe DVD-ul de turneu al celor de Rolling Stones România nu există? DVD-ul Manowar la Kavarna a fost lansat în 2008 şi vorbeşte elogios de Bulgaria. Atitudinea bulgarilor faţă de Manowar intră la capitolul diplomaţie culturală. De care, dincolo de vorbe, habar nu avem.

Nu că aş vrea eu acum să îi eclipsez pe bulgari, dar se gândeşte vreun oficial român să facă din concertul Manowar de la Bucureşti, din 5 iulie 2009 un moment de neuitat, care să ducă peste hotare imaginea unei Românii primitoare şi atrăgătoare? Dacă nu, să ne fie de bine, să ne pregătim pentru eşalonul doi, pentru că ei, se pare sunt pentru noi...

Niciun comentariu:


Pleased to meet you, hope you guess my name...